Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

A existat vreodată vreun program spaţial nazist? Se pare că nu…

90

blankEntuziaştii de SF, precum şi susţinătorii teoriei conspiraţiei sunt absolut fascinaţi de posibilitatea ca Cel de-al Treilea Reich să fi dezvoltat un program spaţial. Dar cât de adevărată este ideea că naziştii ar fi avut un program spaţial? Discovery.com încearcă să găsească un răspuns la această întrebare.

Dar, mare dezamăgire. Răspunsul este NU, conform lui Michael Neufeld, custode la Muzeul Smithsonian de Istorie a Spaţiului. “Există o înţelegere greşită”, spune dl. Neufeld. “Oamenii pun semnul egal între un program de dezvoltare a rachetelor şi un program spaţial. Programul german de rachete intenţiona doar să construiască arme, iar naziştii aveau un singur obiectiv: să construiască racheta V-2, şi dacă ar fi fost posibil, în viitor, să construiască rachete cu rază mare de acţiune”.

Naziştii au deţinut puterea în Germania din anul 1933 până în 1945. A fost o perioadă plină de expansiune militară, şi adevărul e că a existat o activitate de cercetare ştiinţifică extrem de limitată. Chiar şi oameni de ştiinţă ca Wernher von Braun care au visat la explorări spaţiale în scopuri pur ştiinţifice, nu şi-au putut concentra abilităţile lor decât în dezvoltarea de rachete ce trebuiau folosite ca arme.

“Continuarea programului de înarmare era explorarea spaţiului”, spune Bob Ward, biograful lui von Braun. “Ar fi existat şi un program spaţial şi acesta ar fi fost drumul ce ar fi trebuit străbătut, prin programe militare, pentru a obţine o tehnologie avansată. Dar, nu cred că structurile de putere naziste ar fi avut în plan vreun program spaţial”.

De fapt, interesul german pentru spaţiu a avut loc nu în timpul conducerii naziste, ci înainte de ei, în anii 1920 şi începutul anilor 1930. Atunci, oameni de ştiinţă germani, ca Hermann Oberth, au scris despre posibilitatea călătoriilor spaţiale. “Apoi, au venit naziştii la putere, şi ei au orientat toţi banii în dezvoltarea rachetelor militare”, a mai declarat Neufeld.

E adevărat că după război, oamenii de ştiinţă germani au jucat un rol foarte important în programele spaţiale americane şi sovietice. Carismaticul von Braun a devenit “forţa conducătoare” a lui NASA. Făcând acest lucru, s-au alimentat zvonurile despre existenţa unui program spaţial nazist.

Neufeld a mai spus: “Von Braun era un fanatic al spaţiului. Pe el asta îl interesa, dar, în acelaşi timp şi un naţionalist de dreapta german, având multe simpatii pentru nazişti. Aşa că a construi rachete nu era un lucru rău pentru el. El putea construi rachete care să meargă în ambele direcţii”.

Atunci când naziştii au lansat cu succes prima rachetă V-2 la Peenemünde (Germania), conducătorul proiectului Walter Dornberger a spus: “Această dată, de 3 octombrie 1942 este prima zi într-o nouă eră a transportului, cea a călătoriilor spaţiale”. Construite să transporte focoase de o tonă la viteze supersonice, rachetele V2 şi-au arătat de fapt adevăratele intenţii, reuşind să omoare 2.700 de britanici şi să rănească alţi 6.000.

Chiar şi când s-a sfârşit cel de-al doilea război mondial, tehnologia V-2 a continuat să fie folosită în scopuri militare, ea fiind utilizată pentru construcţia rachetelor balistice intercontinentale atât de către SUA, cât şi de URSS, în timpul războiului rece. “Germania n-a beneficiat mai deloc de racheta V-2, ci URSS, SUA, Franţa şi, indirect, alte câteva ţări”, a mai spus Neufeld.

Aşadar, mitul programului spaţial nazist e doar un mit…

Orgoni Crystal