Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Oamenii de ştiinţă se joacă de-a Dumnezeu: prima creaţie din lume a vieţii artificiale

76

genomCraig Venter şi echipa sa au construit genomul unei bacterii pe care l-au încorporat într-o celulă, reuşind astfel să creeze ceea ce ei numesc “prima formă artificială de viaţă din lume”, anunţă cotidianul britanic The Guardian. Acest experiment pavează drumul spre o nouă eră, în care se vor putea construi forme artificiale de viaţă “de la zero”, şi nu modificarea unor forme de viaţă deja existente, aşa cum s-a mai întâmplat până în prezent. El a durat 10 ani, a costat circa 40 de milioane de dolari, şi la el a participat 20 de oameni de ştiinţă. Experimentul a fost numit drept “un moment de referinţă în istoria biologiei”.

Craig Venter, cel care s-a aflat în spatele experimentului genetic, a declarat că această descoperire deschide o nouă eră în ştiinţă, prin care se pot aduce beneficii umanităţii, căci, de exemplu, pot fi create bacterii ce pot produce biocombustibili sau care pot elimina dioxidul de carbon din atmosferă. Unii critici ai lui Venter, inclusiv unele grupuri religioase, i-au condamnat munca sa, pentru că crearea artificială de organisme ar putea dăuna mediului înconjurător,  sau s-ar putea transforma în arme biologice periculoase. Alţii au spus că Venter se joacă de-a Dumnezeu.

Noul organism se bazează pe o bacterie ce cauzează mastita la capre, dar dar nucleul său este de natură sintetică, fiind un genom realizat din elemente chimice produse în laborator. Organismul unicelular conţine patru “semne” în ADN-ul său, pentru a putea fi identificat ca fiind sintetic, şi pentru a putea ajuta descoperirea mai uşoară a descendenţilor săi.

“Acum ea este o specie vie, parte din viaţa noastră”, a declarat Dr. Venter. “Este un pas important, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi filozofic”, a mai adăugat el. “Va schimba viziunile mele asupra vieţii şi despre cum funcţionează viaţa”.

Iulian Săvulescu, profesor de etică la Universitatea din Oxford, consideră că “Venter zguduie cel mai profund aspect din istoria umanităţii. El nu doar modifică prin inginerie genetică o anumită formă de viaţă, şi pur şi simplu creează o nouă formă de viaţă, ce nu exista înainte, asumându-şi astfel rolul de Dumnezeu”.

Orgoni Crystal