Site de secrete, stiinta si metafizica

A existat şi cea de a cincea planetă-gigant din sistemul nostru solar, dar ea a fost expulzată de Jupiter

4 34

Astronomul David Nesvorny de la Southwest Research Institute din Texas (SUA), crede că sistemul nostru solar ar fi putut avea odată şi cea de a cincea planetă gigant (în afară de Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun), această planetă putând fi ejectată în adâncul galaxiei noastre, într-un moment de dezordine cosmică, scrie Wired.com.

Uitându-se la compoziţia Centurii Kuiper (centura rece de asteroizi de dincolo de Neptun) şi studiind “amprentele” lăsate de craterele de pe Lună, Nesvorny a ajuns la această concluzie, care, pentru unii ar putea fi chiar incredibilă. El a descoperit că o instabilitate dinamică, ce a apărut în urmă cu 600 de milioane de ani în viaţa sistemului nostru solar, a afectat orbita planetelor noastre gigant şi a împrăştiat corpurile cereşti mai mici. Unele din ele s-au mutat în centura Kuiper, iar altele s-au îndreptat spre interior, existând impacte cu Luna şi planete.

Dar scenariul are un “defect”. Schimbările încete din orbita lui Jupiter, ar fi avut un efect mai mari asupra planetelor mici ca Pământul. Şi s-ar fi declanşat un iad, Pământul ciocnindu-se cu Marte sau cu Venus. Ceva trebuia schimbat. “Colegii au sugerat o altă modalitate de a rezolva această problemă”, a spus Nesvorny într-o conferinţă de presă. În locul unei mişcări lente, orbita lui Jupiter ar fi trebuit să se schimbe mult mai repede, acest lucru afectând exteriorul sistemului solar şi mai puţin planetele interioare.

Dar şi acest lucru ar cauza problemă. Miile de simulări pe calculator făcute arată că schimbarea bruscă a orbitei lui Jupiter, ar fi făcut ca planetele Uranus şi Neptun să fie expulzate din sistemul nostru solar. “Ceva nu era în regulă”, a explicat Nesvorny.

Aşa că, probabil, sistemul solar de la începuturi trebuie să fi avut 5 planete-gigant, şi nu 4 ca acum. Introducând încă o planetă-gigant, cu o masă similară cu cea a planetelor Uranus sau Neptun, simularea a mers perfect, adică a rezultat sistemul solar de azi, aşa cum îl cunoaştem. Jupiter a sărit la loc, planetele interioare au rămas neafectate, iar planetele exterioare au rămas în urmă.

“Posibilitatea ca sistemul solar să aibă mai mult de 4 planete-gigant la început, pentru ca apoi unele să fie ejectate, pare a fi fezabilă, în condiţiile în care recent au fost descoperite un număr mare de planete care plutesc libere în spaţiul interstelar, indicând faptul că procesul de ejectare a planetelor este unul care se întâmplă în mod curent”, a mai spus Nesvorny.

P.S. Citind această ştire, îmi pun şi eu întrebarea: dacă, din punct de vedere teoretic, s-a acceptat prezenţa unei planete-gigant expulzate din sistemul solar, de ce n-am putea accepta, la fel de bine, prezenţa planetei X (vezi https://www.lovendal.ro/wp52/planeta-x-si-steaua-mortii-au-fost-descoperite-inca-de-acum-30-de-ani-iar-noua-ni-s-a-ascuns-acest-lucru/), care chiar se roteşte în jurul Soarelui? Sau un alt scenariu: dacă această cea de a 5-a planetă-gigant, expulzată din sistemul nostru solar, a fost captată de o stea pitică brună, aflată în apropierea Soarelui şi care ar constitui companionul astrului nostru?

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie