Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Montesquieu, scutit de postul mare de către papă

117

montesquieuMontesquieu a fost unul dintre marii filosofi ai Iluminismului. A scris celebrele Scrisori persane în care a satirizat societatea franceză de la începutul secolului al XVIII-lea, în care lui i-a fost dat să trăiască. Critica mai cu seamă absolutismul de stat şi intoleranţa religioasă. Despre Ludovic al XIV-lea, monarhul francez, spunea că era un mag care putea face în aşa fel încât oamenii să se omoare între ei fără niciun motiv, iar despre papa Clement al XI-lea că era un alt mag, în stare să-i facă pe oameni „să creadă că trei este la fel ca unu, iar pâinea care se mănâncă nu este pâine”.

Aceasta nu l-a împiedicat totuşi ca după câţiva ani să-i câştige favorurile papei Benedict al XIV-lea, care adăpostea sub mecenatul său diferiţi artişti şi scriitori. Fapt este că după ce l-a cunoscut personal pe Montesquieu, papa s-a hotărât să-i ofere o bulă prin care atât el, cât şi toată familia sa erau scutiţi de ţinerea postului mare pentru tot restul vieţii. Pentru aceasta era însă nevoie ca în schimbul documentului să plătească o sumă importantă drept taxe. Montesquieu nu a aflat despre acest lucru decât atunci când, mergând să ceară documentul, a fost informat de funcţionarul de serviciu. Atunci Montesquieu a dat înapoi, făcând dovada inteligenţei sale:

– Dacă mă gândesc bine, nu am nevoie de această hârtie. Sunt sigur că este suficient cuvântul papei ca să mă absolve în faţa lui Dumnezeu, i-a spus el funcţionarului.

Orgoni Crystal