Un război nu ne ajunge!? China poate să înceapă oricând un conflict militar cu Taiwan-ul!


Toată lumea se află cu ochii pe războiul declanşat de Putin în Ucraina, însă un alt conflict e pe cale să izbucnească oricând pe mapamond. Este vorba de războiul pe care China e dispusă să-l facă împotriva Taiwan-ului, un teritoriu pe care Beijing-ul consideră că îi aparţine.

Astfel, imediat ce Vladimir Putin a atacat Ucraina, China a trimis 8 avioane de vânătoare J-16 și un avion de recunoaștere Y-8 deasupra Insulelor Pratas, controlate de Taiwan, undeva la capătul superior al Mării Chinei de Sud. Pe de altă parte, vorbind la Beijing despre noua strategie anunțată de America, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Tan Kefei, a reiterat că Taiwanul reprezintă „o problemă de bază” a Chinei, care „nu va tolera nicio interferență străină”: „Îndemnăm partea americană să recunoască sensibilitatea ridicată a problemei Taiwanului și să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei. Să nu se mai joace cu focul deasupra Taiwanului!”.

Taiwan este o țară insulară din Extremul Orient, fiind alcătuit din: insula principală Taiwan, cunoscută de-a lungul istoriei și sub denumirea de „Formosa”, Arhipelagurile Penghu, Kinmen și Matsu și niște insule și insulițe disputate din Marea Chinei de Sud. Totul se numește „zona liberă a Republicii China”.

De jure, insula Taiwan n-a fost niciodată separată de China, ea aparținându-i cel puțin din 1945. De facto însă, Taiwan-ul este un stat independent. Independența Taiwanului nu a fost proclamată oficial, deoarece China a anunțat că în acest caz va începe un război. În anul 1954, Taiwan-ul a semnat un tratat de apărare reciprocă cu SUA și a primit un ajutor american pe o perioadă de aproape trei decenii, în care a cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă („Miracolul Taiwanez”); există investiții foarte mari făcute în China de persoane care sunt cetățeni taiwanezi deținând tehnologie, cunoscute ca persoane miliardare, având ca urmare ridicarea Chinei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock