Reizbucnirea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabah reprezintă o „ciocnire a civilizaţiilor” între creştini şi musulmani?


Zilele acestea, când pandemia de coronavirus ţine capul de afiş al mass-mediei, un conflict vechi a reizbucnit în lume. Şi e periculos pentru că poate aprinde fitilul unui război în Orientul Mijlociu. Este vorba de vorba de conflictul din Nagorno-Karabah, un teritoriu revendicat atât de către Azerbaidjan cât şi de vecina, Armenia.

De fapt, e un conflict etnic şi religios, întrucât în Nagorno-Karabah (un teritoriu ce aparţine de facto Azerbaidjanului, dar nu mai deține controlul asupra regiunii din anul 1991) există foarte mulţi etnici armeni (care sunt creştini), în timp ce majoritatea azerilor sunt musulmani. Aşadar, un conflict creştino-musulman.

Ciocnirile interetnice între cele două părți au izbucnit la scurt timp după ce parlamentul Regiunii Autonome Nagorno-Karabah (NKAO) în Azerbaidjan a votat în favoarea unificării regiunii cu Armenia la 20 februarie 1988. La vremea aceea, atât Armenia cât şi Azerbaidjanul făceau parte din fosta URSS. Când Azerbaidjanul și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, majoritatea armeană a votat secesiunea de Azerbaidjan și a proclamat nerecunoscuta „Republica Karabahul de Munte”.

La 25 septembrie 2020, în presa internaţională a fost dezvăluit faptul că mai mulţi mercenari sirieni au fost transferați în Azerbaidjan prin Turcia. Acest lucru a fost negat de Ministerul Azer de Externe. Cu toate acestea, în ciuda fotografiilor, videoclipurilor, documentelor și mărturiilor făcute chiar de militanții sirieni, guvernul azer şi-a menținut poziția că nu există mercenari străini care luptă alături de armata azeră, totul nefiind decât propagandă armeană.

În același timp, totuși, armenii din întreaga diasporă, inclusiv cei din Grecia, Olanda și SUA, au plecat deja sau se pregătesc să meargă să lupte în Nagorno-Karabah, ceea ce înseamnă că cetățenii țărilor occidentale vor fi implicați în acest conflict. De exemplu, site-ul Greek City Times spune că primii 80 de voluntari armeni din Grecia vor pleca în Nagorno-Karabah pentru a apăra această regiune de invazia azeră şi a mercenarilor sirieni.

Astfel, acest război tinde să devină din ce în ce mai internațional, amenințând să afecteze întreaga regiune. În primul conflict din Nagorno-Karabah (1988-1994) voluntari greci și ruși au luptat alături de armeni. Cecenii, mujahedinii afgani, „lupii gri” din Turcia şi militanții ucraineni de extremă dreaptă au luptat de partea Azerbaidjanului.

Cu armenii greci din diasporă şi cu grecii etnici din Nagorno-Karabah care luptă de partea Armeniei, împotriva militanților sirieni sponsorizați de Turcia și a armatei azere, Atena ar putea fi târâtă involuntar în acest conflict. Se ştie deja că de zeci de ani există un conflict mocnit între Grecia şi Turcia, iar această nouă confruntare din Nagorno-Karabah ar putea fi fitilul care să aprindă un război major în întreaga regiune.

Să fim totuşi optimişti şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock