„Globalismul e aproape mort” – afirmaţie şocantă a unui miliardar taiwanez celebru


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Aţi auzit vreodată de Morris Chang? El este un om de afaceri taiwanezo-american, cu o avere de 2 miliarde de dolari, care și-a construit cariera în SUA și ulterior în Taiwan. El este fondatorul, precum și fostul președinte al Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – cea mai mare companie de semiconductori din lume.

Recent, Chang a vorbit la un eveniment din Phoenix (Arizona / SUA), unde compania sa a dezvăluit un plan ambițios de 40 de miliarde de dolari pentru extinderea și modernizarea noii sale fabrici din SUA. Îmbunătățirile ar putea permite fabricii Phoenix să producă cipuri pentru iPhone-urile Apple care pot efectua aproape 17 trilioane de calcule specializate pe secundă. Ulterior, TSMC intenționează să construiască acolo o a doua fabrică care va avea o tehnologie de producție și mai avansată, vizând viitoarele smartphone-uri, computere și alte dispozitive inteligente.

Vorbind cu „Nikkei Asia” cu privire la acest eveniment, Chang a comparat proiectul actual cu momentul în care TSMC și-a construit prima fabrică în SUA, în Camas (Washington), în 1995. El a mai spus următoarele: „Au trecut 27 de ani și industria semiconductorilor a fost martoră la o mare schimbare în lume, la o mare schimbare a situației geopolitice în lume”, a spus Chang, adăugând: „Globalizarea este aproape moartă și comerțul liber este aproape mort. Mulți oameni încă își doresc să se întoarcă, dar nu cred că se vor întoarce”.

Comentariile sale vin pe fondul temerilor tot mai mari că tensiunile dintre SUA și China cu privire la tehnologiile cheie, inclusiv semiconductoarele, ar putea afecta și mai mult lanțul global de aprovizionare tehnologică. În octombrie 2022, administraţia de la Washington a introdus noi restricții, ceea ce a făcut din ce în ce mai dificil pentru companii precum TSMC să își servească clienții săi din întreaga lume.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): asia.nikkei.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock