Misterul lui Baychimo – „nava-fantomă” care a plutit în derivă printre gheţuri, timp de 38 de ani. Unde a dispărut ea în final?

  •  
  •  
  •  
  •  

Era încă o zi friguroasă în 1969 în Barrow (Alaska), cel mai nordic oraș al Statelor Unite, când un localnic a văzut o navă în Marea înghețată Chukchi. La început, bărbatul nu a crezut că este ceva ieșit din comun. La urma urmei, navele vin frecvent în acea zonă pentru a livra mărfuri, deoarece vânturile sălbatice și geroase nu permit avioanele să zboare. Navele sunt cele mai de încredere și mai robuste opțiuni în aceste condiții.

Dar apoi omul a observat că ceva nu era în regulă, deoarece nava nu se mișca și părea blocată într-o zonă de gheață arctică. Simțind necazuri, s-a grăbit imediat să le spună celorlalți despre asta. Când ceilalți s-au întors, nava dispăruse complet din vedere.

Bărbatul a văzut în acea zi legendara „SS Baychimo”, misterioasa „navă-fantomă” a Arcticii, despre care se spune că ar cutreiera mările de zeci de ani, fără oameni la bord. SS Baychimo a fost un vapor de marfă având o cocă de oțel de 1.322 de tone, fiind construit în Suedia în 1914 pentru Compania Hudson’s Bay. Mai târziu, nava a fost folosită pentru comerțul cu provizii și alimente în așezările amerindienilor de-a lungul teritoriilor de nord-vest din Canada.

La sfârșitul anului 1931, pe drumul de întoarcere către Vancouver, Baychimo a avut parte de o furtună de zăpadă lângă Barrow, pe coasta de nord a Alaska. A fost puternic prinsă în gheață și, în ciuda eforturilor depuse, nu a putut fi mișcată. Echipajul și-a așezat tabăra lângă orașul Barrow, așteptând ca gheața să se topească, pentru a-şi putea continua drumul. Dar soarta i-a pregătit ceva diferit pentru Baychimo. Pe 24 noiembrie 1931, o altă furtună de zăpadă a lovit Baychimo, iar aceasta s-a mişcat. Membrii echipajului au urmărit nava, dar şi-au dat seama că ea nu va mai fi navigabilă și că se va dezintegra, până la urmă scufundându-se. Prin urmare, au scos cea mai valoroasă încărcătură de pe navă și au abandonat-o providenței.

Însă, Baychimo a supraviețuit nu numai acelei ierni, ci încă cel puţin 38 de ierni plutind fără scop în Oceanul Arctic. În deceniile care au urmat, numeroși oameni au văzut Baychimo în toată zona arctică. De multe ori, ea a fost urmărită și chiar grupuri de localnici și marinari au urcat la bordul ei, dar de fiecare dată nava a scăpat de captură și a plecat în derivă.

A fost văzută ultima dată în 1969, la 38 de ani după ce a fost abandonată în Arctica, iar de atunci nimeni nu a pus ochii pe SS Baychimo. Soarta ei, până în ziua de azi, este necunoscută și își menține reputația infamă de una dintre cele mai misterioase „navă-fantomă” ale timpurilor moderne.

În 2006, guvernul din Alaska a început un proiect și a format o echipă de căutare pentru a descoperi misterul Baychimo. Toate eforturile au fost nereușite, nefiind găsit nici măcar un rest din navă. Ce s-a întâmplat cu nava? Oare marea a înghiţit-o în final? Sau încă se plimbă peste Arctica înghețată, în odiseea ei ciudată?

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): discoveryuk.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu