Cum ar fi arătat Pământul dacă ar fi avut doi sori?


Astronomii tocmai au descoperit o planetă extrasolară ce face parte dintr-un sistem solar binar. Asemenea planetei Tatooine din seria „Războiul stelelor”, această planetă stranie, denumită Kepler-16b, orbitează în jurul a doi sori destul de apropiaţi.

Cum ar arăta o asemenea planetă? Cum ar fi fost Pământul dacă ar fi avut doi sori? Alan Boss, un astrofizician la Institutul Carnegie pentru Ştiinţe din Washington D.C., face parte din echipa care a descoperit planeta Kepler-16b. El ne descrie cum Pământul ar fi arătat într-un sistem solar binar, aşa cum putem citi pe site-ul Life’s Little Mysteries.com.

În primul rând, planeta Kepler-16b e puţin cam îngheţată. „Deşi planeta se află mai aproape de cei doi sori decât Pământul faţă de Soare, stelele nu sunt prea strălucitoare, şi astfel temperatura acestei planete este în jur de -73 de grade Celsus”, a spus Boss. Pământul ar fi chiar mai rece, sub aceleaşi circumstanţe stelare. „Dacă Soarele nostru ar fi fost înlocuit cu aceste două stele, pe Pământ ar fi chiar mai rece decât -73 de grade, întrucât noi ne aflăm mai departe decât Kepler-16b” a mai declarat Boss.

Într-un asemenea mediu, toată apa de pe Pământ ar fi îngheţată şi Boss s-ar îndoi că viaţa ar fi putut apărea aici. Pământul cu doi sori n-ar fi o planetă habitabilă, doar dacă o formă de viaţă avansată ce-ar fi putut apare în altă parte ar fi putut să se menţină caldă.

Orbitând aceste două stele, anul de pe Pământ ar fi mai mare de 365 de zile, dar nu cu prea mult. O stea din sistemul binar Kepler are o masă de 20% din masa Soarelui, iar cealaltă stea are 70% din masa Soarelui. Împreună, cele două mase au 90% din masa Soarelui, acest lucru ar face ca anul de pe Pământ să fie puţin mai mare, întrucât gravitatea stelelor ar fi ceva mai mică, existând o forţă centrifugală mai mică şi astfel mişcarea de rotaţie ar fi fost mai scăzută.

Poate cel mai spectaculos aspect al planetei binare ar fi imaginea apusului sau răsăritului sorilor. Boss spune că apusul pe Kepler-16b ar semăna foarte mult cu apusul Tatooine din „Războiul stelelor IV: A New Hope”, aşa cum se poate vedea în imaginea de la începutul articolului. Desigur, cei doi sori nu ar fi atât de mari, dar ar apărea ca două stele colorate diferit, care se apropie, dar nu se ating.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO