Există multe fapte incredibile asociate cu piatra prețioasă numită Tanzanit. Pe 7 iunie 1967 s-a descoperit uimitoarea piatră prețioasă pe care o cunoaștem acum sub numele de Tanzanit. Ea se găsește doar în țara sa natală, Tanzania, și se crede că este de cel puțin 1.000 de ori mai rară decât diamantul.
În acea zi istorică, un domn pe nume Manuel De Souza a angajat un șofer pentru o scurtă expediție în nordul Tanzaniei. În cele din urmă, șoferul a refuzat să-l ducă mai departe decât satul Mtakuja. Fără să se dea bătut, Manuel De Souza a mai mers 6 km pe jos, unde a făcut una dintre cele mai mari descoperiri de pietre prețioase din secolul al XX-lea. Pe măsură ce avansa mai departe de Mtakuja, strălucirea pietrei din pământ i-a atras atenţia. Manuel a crezut că piatra prețioasă era o olivină, dar, după teste suplimentare, s-a descoperit că piatra prețioasă este o varietate de calitate prețioasă a mineralului cunoscut sub numele de Zoisit.
Descoperirea a fost în curând confirmată de numeroase instituții. Curând după aceea, în 1969, celebrii bijutieri din New York – Tiffany & Co. – au lansat bijuteriile cu aceste pietre preţioase în public, iar Tiffany a fost compania care a inventat numele de Tanzanit. Henry B. Platt, vicepreședinte și director al Tiffany’s la acea vreme (și, de asemenea, strănepotul fondatorului Charles Lewis Tiffany), a crezut că „Zoisit” suna prea mult a „suicide” („sinucidere” în limba engleză), așa că a ales să numească piatra prețioasă după țara sa de origine. La scurt timp, popularitatea Tanzanitului a început să crească.
Tanzanitul este, fără îndoială, extraordinar, fiind chiar numit „piatra prețioasă a secolului al XX-lea”. El se extrage astăzi din 4 mine situate în Tanzania, care sunt încă singurele mine de Tanzanit din lume, toate fiind situate la umbra Muntelui Kilimanjaro.
Tanzanitul este o varietate a mineralului Zoisit, care este de culoare albastră. Există, de asemenea, un soi roșu-roziu cunoscut sub numele de Thulit, dar şi una de nuanţă verde (Green Zoisite). Privind în Tanzanit doar pentru o clipă este tot ce-i nevoie pentru a te îndrăgosti de această piatră prețioasă spectaculoasă. La lumina zilei, albastrul electric profund evocă acel sentiment de „dragoste la prima vedere”, iar seara sclipirile sale subtile de violet, violet și roșu aprind un sentiment profund de pasiune.
Tanzanitul este extrem de popular datorită naturii sale tricromice, ceea ce înseamnă că pot fi văzute trei culori diferite când priviți piatra din unghiuri diferite. În cazul Tanzanitului, aceste culori sunt albastru, violet și roz.
Tanzanitul măsoară 6,5 pe scara Mohs de duritate minerală. Acesta este mai moale decât pietrele prețioase precum Safir, Rubin și Smarald, dar este totuși destul de robust atâta timp cât nu permiteți lovituri directe asupra sa și evitați orice schimbări bruște de temperatură.