Îndemnul medicilor „beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi” nu-i atât de grozav…


Organismul uman pierde apă în fiecare secundă prin excreţie, transpiraţie şi prin simpla respiraţie, aşa că avem nevoie de un aport de lichide pentru a preveni deshidratarea. Dar recomandarea că trebuie să beţi în fiecare zi minim2  litri de apă este greşită. În 1945, într-un articol din British Medical Journal, adulţii erau sfătuiţi să consume minim 2 litri de apă zilnic, specificându-se că „cea mai mare parte din această cantitate este inclusă în alimentele gătite”. Un regim alimentar normal conţine, teoretic vorbind, suficientă apă pentru a nu mai fi nevoie să bem apă deloc. Ingurgitarea multor pahare cu apă peste consumul normal de alimente şi băuturi nu vă va face decât să urinaţi mai mult.

Se spune adesea că e bine să bem apă pentru a ne purifica organismul şi a avea pielea imaculată, dar dovezile în acest sens nu sunt tocmai concludente. Rinichii sunt astfel ajutaţi să elimine mai repede excesul de sare, dar, cu excepţia cazurilor în care aţi făcut abuz de chipsuri sau de alcool, asta nu vă oferă niciun beneficiu deosebit. Deshidratarea cronică face ca pielea să devină uscată şi să-şi piardă elasticitatea, dar dacă beţi multă apă n-o să vă dispară ridurile şi nici n-o să vă feriţi de petele maronii.

Tratarea deshidratării necesită şi altceva pe lângă apă. Trebuie înlocuite deopotrivă zaharurile şi sărurile pierdute, aşa că un pepene verde este o soluţie bună. Pepenii sunt bogaţi în zahăr, dar şi în calciu, magneziu, potasiu şi sodiu. Papaya este de asemenea indicată, la fel ca nuca de cocos, ţelina şi castravetele.

Pe de altă parte, cantităţile prea mari de apă riscă să fie letale. Intoxicarea cu apă, sau hiponatremia (din grecescul hypo, care înseamnă „prea puţin”, „sub”, latinescul natrium, „sodiu”, şi grecescul haima, „sânge”), este cauzată de hiperdiluţia sărurilor esenţiale din organism. Apa în exces trece din sânge în celelalte celule ale corpului, care se dilată şi se rup, ducând la senzaţie de greaţă, dureri de cap, dezorientare şi în cele din urmă la moarte.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock