Cum va evolua omul în viitor? Nu mai puțin de 107 de organe umane sunt pe cale de dispariție, iar numărul de dinţi va ajunge la 20 – spun specialiştii


Scriitorii de literatură SF îl prezintă adesea pe omul viitorului ca pe o ființă cu cap mare, obrajii supți și membrele firave. Mai în glumă, mai în serios, ei ar dori să ne facă să credem că strănepoții noștri vor arăta cu totul altfel decât noi, cei din secolul XXI. Dar, ce pronosticuri se pot face asupra lui „Homo futurus”?

Dar înainte de a vorbi de strănepoții noștri, să cunoaștem mai întâi opiniile specialiștilor despre evoluția strămoșilor. Încă de la începutul procesului de umanizare, acum mai bine de 2.000.000 de ani, la cei mai vechi strămoși ai noștri – australopitecii – s-au produs modificări morfologice specific umane progresive. În comparație cu maimuța, omul și-a dezvoltat 15 organe, alte 17 se află în involuție, iar nu mai puțin de 107 sunt pe cale de dispariție, devenind simple „rudimente” care nu mai au niciun rol în activitatea omenească. Printre organele în dezvoltare se numără encefalul si măduva spinării, coloana vertebrală, aparatul vorbirii, mușchii faciali, degetele mâinii, iar printre cele aflate în stare regresivă – unghiile, maxilarele, părul de pe corp, a 11-a și a 12-a pereche de coaste, degetele picioarelor, apendicele şi altele.

În fine, din categoria celor rudimentare fac parte: cocisul (osul șezutului), a 13-a pereche de coaste, măseaua de minte, mușchii urechii etc. Ce se va întâmpla mai departe? Se vor accelera sau nu aceste modificări, acum când condițiile mediului extern se schimbă radical, când omul își petrece cea mai mare parte a timpului cu ochii pe telefonul mobil, calculator sau televizor?

Se consideră că omul viitorului își va modifica în primul rând forma capului. Oamenii epocii de piatră și de bronz aveau capul lung și îngust. Treptat, el s-a „rotunjit”, a devenit mai scurt și mai larg – s-a brahicefalizat.  Un alt exemplu citat de antropologi pentru a dovedi că specia umană își continuă fără încetare evoluția îl reprezintă creșterea taliei tinerilor. De exemplu, față de mijlocul secolului al XIX-lea, tinerii sunt azi cu până la 20 cm mai înalți, iar adulții cu 7 până la 10 cm.

Dintre modificările previzibile asupra cărora sunt de acord majoritatea specialiștilor, cităm: reducerea numărului de dinți de la 32 la 24, sau chiar 20, dispariția pilozității corporale și scăderea masei musculare, mai ales de la mâini și picioare.