Cercetătorii brazilieni au investigat glanda pineală – „sediul sufletului” şi „proiecţia celui de-al treilea ochi”. Ce-au descoperit?


S-a sugerat de mult timp că glanda pineală – o mică glandă endocrină situată aproape de centrul creierului – ar juca un rol important în experiențele spirituale, adesea fiind legată de conceptul mistic al „celui de-al treilea ochi”, un organ ezoteric care ar oferi viziuni din alte lumi. Filozoful francez Rene Descartes spunea în urmă cu câteva sute de ani că glanda pineală ar reprezenta „sediul sufletului”. Acelaşi lucru îl afirmau de milenii întregi alte legende şi tradiţii spirituale din întreaga lume.

Dar, ce spune ştiinţa cu privire la acest lucru? Cercetătorul Rick Strassman s-a întrebat dacă glanda pineală ar putea fi un posibil declanșator al stărilor modificate ale conștiinței, prin secreția hormonului reglator al somnului, melatonina, și / sau a Dimetiltriptamină (DMT), o substanţă psihoactivă, halucinogenă. Aşadar, capacitatea naturală a unor persoane de a intra în stări modificate ale conştiinţei ar putea fi asociată direct cu o glandă pineală anormală?

Un grup de oameni de știință din Brazilia au decis să investigheze glanda pineală și nivelurile de hormoni asociate, într-un grup format din 16 medium-uri („GM”), comparativ cu 16 persoane normale („GN”). Mediumul este persoana care se naște cu presupusa putere de a comunica cu supranaturalul, astfel, fiind, clarvăzător/clarvăzătoare. În lucrarea lor, „Sediul sufletului? Structura și funcția glandei pineale la femeile cu o presupusă spiritualitate, rezultate a două studii experimentale”, cercetătorii au măsurat dimensiunea relativă a glandei pineale din fiecare grup, precum și nivelurile secrețiilor sale, cum ar fi melatonina, remarcând faptul că în unele alte experiențe disociative, cum ar fi schizofrenia, scanările RMN au arătat o glandă pineală mai mică decât cea normală, iar nivelul melatonină a fost mai mic.

Studiul a fost efectuat în Campo Grande, Brazilia, în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2019. În testele pre-screening, s-a constatat că subiecții din grupul medium-urilor (GM) au raportat un număr semnificativ mai mare de experiențe anomale decât subiecții persoane normale (GN), dar nu s-au găsit diferențe semnificative în sănătatea mintală a subiecților.

Glanda pineală diferă la medium-uri faţă de persoanele normale? Cercetătorii n-au găsit nicio diferență semnificativă, GM având glande pineale normale din punct de vedere structural și funcțional. De asemenea, nu s-au descoperit nici niveluri anormale de secreție de melatonină.

Totuşi, avertizează cercetătorii, asta nu înseamnă că experienţele interioare ale acestor medium-uri ar trebui considerate ca fiind o formă de boală mintală: „Persoanele medium au prezentat un model de recuperare rapidă la stres, indicând o reglare emoțională bună, spre deosebire de pacienții cu patologii mentale. Prin urmare, principala implicație a acestui studiu este acea că fenomenul de medium este un fenomen disociativ non-patologic. Acest lucru subliniază importanța perfecționării diagnosticului diferențial între formele non-patologice de experienţe spirituale şi tulburările psihotice și disociative, întrucât dovezile demonstrează tot mai mult că persoanele medium sunt bine integrate cultural şi, adesea, sunt sănătoase psihic și fizic”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Lucrarea „Sediul sufletului? Structura și funcția glandei pineale la femeile cu o presupusă spiritualitate, rezultate a două studii experimentale”


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO