George Washington, primul preşedinte-zombi al Americii? Cum un doctor nebun voia să învie trupul mort al preşedintelui SUA…

  •  
  •  
  •  
  •  

George Washington a fost, într-adevăr, primul presedinte al Americii (între 1789 şi 1797), dar el a fost aproape de a fi primul zombie-şef al Americii? Dacă William Thornton, medic şi creator al Capitoliului din SUA, ar fi reuşit în experimentul său medical, Washington ar fi fost primul fost preşedinte decedat adus înapoi la viaţă.

În decembrie 1799, la vârsta de 67 de ani, George Washington a făcut o plimbare printr-o ploaie rece de de iarnă şi, la scurt timp după aceea, a căpătat o febră mare şi o durere în gât. Când starea lui s-a înrăutăţit atât de tare, încât Washington nu mai putea înghiţi amestecurile de oţet, melasă, unt (tratamentul cu care el încerca să se vindece), fostul preşedinte l-a chemat pe administratorul casei sale, pentru a-i scoate nişte sânge, în scopul alinării suferinţei. Cum acest lucru nu avu efectul dorit, au fost chemaţi trei medici, toţi recomandându-i provocarea de vomă, dar şi scoaterea de şi mai mult sânge. După un asemenea tratament dezastruos, era şi normal ca Washington să moară, aşa că, după 2 zile de chinuri, fostul preşedinte mai apucă să spună aceste cuvinte „Mor în suferinţă, dar nu mi-e frică să mă duc”, după care îşi dădu duhul.

Dar trupul lui Washington nu a fost îngropat imediat după moartea sa. Presedintele poate nu s-a temut de moarte, dar, cu siguranţă, s-a temut pentru a nu fi îngropat de viu. Înainte de a muri, el a poruncit secretarul său, Tobias Lear, să se asigure că nu va fi înmormântat mai devreme de trei zile după ce a murit. Conform dorinţelor sale, trupul lui Washington a fost pus în gheaţă, până să fie mutat în cripta familiei sale.

Aici, povestea devine puţin ciudată. În dimineaţa zilei în care Washington a murit, nepoata sa vitregă, Elizabeth Law, sosi cu un prieten de familie, William Thornton. Acesta e cunoscut în istorie ca fiind arhitectul care a creat proiectul original pentru clădirea Capitoliului; dar puţini cunoşteau că el era, de asemenea, şi un medic instruit, studiind la Universitatea din Edinburgh. Deşi nu a practicat medicina pentru o mare parte a vieţii sale, Thornton a avut întotdeauna un interes deosebit pentru modul de funcţionare a corpului uman, sugerând chiar o metodă pentru învierea unui soldat căzut la datorie. Thornton i-a spus soţiei lui George Washington, Martha, că ar putea dezgheţa trupul mort al lui Washington prin foc, apoi i-ar putea face o traheotomie pentru a pompa aer în plămânii lui Washington, iar în final să-i facă şi o transfuzie de sânge de miel. Prietenii şi familia lui Washington a refuzat oferta lui Thornton, nu pentru că au crezut că soluţia lui părea imposibilă, ci pentru că au simţit că primul preşedinte al naţiunii ar trebui să fie lăsat a se odihni în pace.

Deci, de unde ideea acestui doctor nebun de a juca rolul lui Frankenstein? Susan E. Lederer, autoarea cărţii „Carne şi sânge: transplantul de organe şi transfuzia de sânge în secolul al XX-lea în America”, constată faptul că mulţi medici din secolul al 18-lea credeau că sângele de miel avea proprietăţi speciale. În aceste condiţii, intenţia lui Thornton era aceea de a oferi sistemului circulator mort al lui Washington „o scânteie de vitalitate”, care l-ar fi putut aduce din nou la viaţă. Bine că nu s-a efectuat experimentul, căci am fi avut primul preşedinte-zombi al Americii…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu