O sonată Mozart are efecte incredibile asupra creierului uman – spune o nouă cercetare ştiinţifică


O sonată creată de marele muzician Mozart poate calma activitatea epileptică a creierului – spune un nou studiu medical. Cercetările efectuate pe 16 pacienți spitalizați cu epilepsie, care nu au răspuns la alte tratamente, oferă speranțe că muzica ar putea fi folosită pentru noi tratamente neinvazive.

„Visul nostru final este să definim un gen de muzică – anti-epileptic – și să folosim muzica pentru a îmbunătăți viața celor cu epilepsie”, a spus Robert Quon, de la Dartmouth College, care a fost co-autor al studiului publicat în „Scientific Reports”.

„Sonata pentru doi piane în re major K448” este cunoscută pentru efectele sale asupra unor activități ale creierului, iar cercetătorii au căutat să înțeleagă de ce. În acest studiu, cercetătorii au instalat nişte senzori cerebrali în capetele pacienţilor, pentru a monitoriza apariția IED – evenimente cerebrale scurte, dar dăunătoare, suferite de epileptici între convulsii. S-a descoperit astfel că IED a scăzut după 30 de secunde de ascultare a sonatei Mozart, având efecte semnificative în părțile creierului asociate cu emoțiile.

Așa-numitul „efect Mozart” a făcut obiectul unor cercetări din 1993, atunci descoperindu-se că oamenii care ascultaseră sonata K448 timp de 10 minute au arătat abilități de raționament îmbunătățite. Cercetările ulterioare au testat efectele sonatei K448 asupra diferitelor funcții și tulburări ale creierului, inclusiv epilepsie.

Dar, acest studiu este primul care analizează structura melodiei, care este organizată în teme melodice contrastante, fiecare cu propria sa armonie subiacentă. Ca și în studiile anterioare, pacienții nu au prezentat nicio modificare a activității creierului, atunci când au fost expuși la alți stimuli auditivi sau piese muzicale (altele decât sonata K448), chiar și la piese muzicale preferate.

Surse (traducerea şi adaptarea proprie):

Mozart effect in epilepsy: Why is Mozart better than Haydn? Acoustic qualities-based analysis of stereoelectroencephalography / onlinelibrary.wiley.com

Musical components important for the Mozart K448 effect in epilepsy / nature.com

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO