A fost dezlegat secretul ochilor albaştri


ochi-albastriSecretul ochilor albaştri a fost dezlegat de un grup de cercetători danezi. Potrivit „The Independent”, oamenii de ştiinţă au descoperit că posesorii ochilor albaştri din întreaga lume au o origine comună, cauzată de o mutaţie genetică. Chiar dacă nu se cunoaşte cu precizie momentul când a avut loc această mutaţie, există dovezi potrivit cărora strămoşul oamenilor cu ochi albaştri ar fi trăit, în urmă cu aproape zece mii de ani, în regiunea Marii Negre.

În urma unui studiu bazat pe analiza ADN a unor persoane cu ochi albaştri, specialiştii în genetică culorii ochilor de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că peste 99,5 la sută din persoanele cu ochi albaştri, au suferit aceeaşi mutaţie genetică minoră ce a determinat culoarea irisului. Acest lucru indică faptul că mutaţia a avut loc iniţial la o singură persoană, care a devenit strămoşul tuturor persoanelor cu ochi albaştri din lume, se arătă în studiu.
Oamenii de ştiinţă nu pot preciza cu exactitate momentul când a avut loc această mutaţie, dar o dovadă în acest sens sugerează că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ zece mii de ani, când s-a înregistrat o creştere rapidă a populaţiei în Europa determinată de dezvoltarea agriculturii dinspre Orientul Mijlociu şi migraţia populaţiei din nordul Europei, în perioada Neoliticului. Mutaţiile au avut loc la nivelul genei OCA2 şi au întrerupt procesul de producere a melaninei din iris, determinând astfel schimbarea culorii ochilor în albastru.

Deşi iniţial toţi oamenii au avut ochii căprui, o mutaţie genetică ce a afectat gena OCA2 în cromozomii noştri a dus la blocarea capacităţii de a mai produce ochi căprui, au precizat cercetătorii danezi. Bărbaţii şi femeile cu ochi albaştri au aproape exact aceeaşi succesiune genetică în ceea ce priveşte ADN-ul responsabil de culoarea ochilor. Cu toate acestea, persoanele cu ochi căprui au o cantitate considerabilă a variaţiei individuale în zona ADN-ului. Specialiştii au analizat ADN-ul a aproximativ 800 de persoane cu ochi albaştri, de la scandinavi cu părul blond şi piele deschisă, la persoane cu pielea de culoare mai închisă, care locuiesc în Turcia şi Iordania şi a ajuns la concluzia că toţi, probabil cu o singură excepţie, au acelaşi strămoş. Deocamdată, detaliile privind motivul pentru care ochii albaştri s-au răspândit în rândul populaţiei din nordul Europei şi sudul Rusiei, rămân un mister.

Succesul se bazează pe culoarea ochilor, iar cei cu ochi albaştri sunt mai predispuşi la a realiza mai multe în viaţă, deoarece tind să fie mai studioşi şi să aibă rezultate mai bune la examene, arata un studiu al cercetătorilor americani. O serie de teste au arătat că persoanele cu ochi deschişi la culoare par a fi mai buni la gândirea strategică. Persoanele cu ochi căprui au succes în activităţi cum ar fi fotbalul şi hocheiul, dar cele cu ochii deschişi la culoare au reuşite în activităţi care necesită calităţi în privinţa planificării şi structurării timpului, cum ar fi golful sau învăţatul pentru examene, au mai spus cercetătorii.

Joanna Rowe de la Universitatea Louisville, care a condus testele, a spus că rezultatele arata o legătură neexplorată între culoarea ochilor şi performanţele la învăţătură. Psihologul Tony Fallone de la Universitatea Bedfordshire, care a studiat culoarea ochilor, crede că acest semn ar trebui luat mai serios în seamă că indicator al personalităţii şi abilităţii unui individ. De exemplu, succese academice au avut două persoane cu ochii albaştri, Stephen Hawking şi Marie Curie, care au câştigat de două ori Premiul Nobel pentru fizică şi chimie. Mai mult, cercetătorii susţin că ochii albaştri conţin cantităţi scăzute de melanina în iris. În întreaga lume, doar aproximativ 8 la sută din populaţie are ochi albaştri.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock