Secretul unei insule din Scoţia şi arma biologică cu antrax a lui Churchill


O insulă minusculă în largul coastei de nord-vest a Scoției a fost cândva locul unui experiment mortal cu microorganisme. Situată la aproximativ 1 km în larg, Insula Gruinard este o mică bucată de pământ care ar părea complet neînsemnată dacă n-ar fi avut un trecut destul de tulburător.

În 1942, temându-se că Germania nazistă dezvoltă o armă biologică, Winston Churchill a ordonat unei echipe de oameni de știință să găsească o modalitate de a folosi antraxul – o infecție bacteriană mortală – ca potențială armă. Pentru a desfășura astfel de experimente, s-a decis să folosească Insula Gruinard datorită locației sale îndepărtate, care ajuta astfel la păstrarea secretului cercetării.

Nimeni din zona înconjurătoare nu știa nimic despre ceea ce se făcea acolo, deşi unii au început să bănuiască ceva atunci când animalele de fermă continuau să moară în circumstanțe misterioase. Adevărul despre experimentele desfășurate acolo avea să rămână necunoscut pentru încă 50 de ani, până când documentele desecretizate ale Ministerului Apărării au rezolvat în final misterul. Din dosare se desprinde, de exemplu, un caz în care 80 de oi au fost expuse în mod deliberat la un nor de antrax.

Deși experimentul a fost considerat un succes, insula a rămas contaminată mult timp după ce cercetătorii au făcut bagajele și-au plecat de acolo. Abia zeci de ani mai târziu insula a fost în sfârșit curățată. Iar bomba cu antrax a lui Churchill nu a fost niciodată folosită.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): bbc.com


Lasă un comentariu