Cât de periculoasă este „Lumina albastră” („Blue Light”) din dispozitivele tehnologice moderne (smartphone-uri sau monitoare de calculator)?


Imagine: pexels.com (Commons Creative – free)

Trăim într-o epocă tehnologică, iar unii dintre noi au aflat de „Blue Light” sau „Lumina albastră”. Dar, ce reprezintă „Blue Light”? Lumina este formată din particule electromagnetice care călătoresc în unde de lungimi diferite. Aceste lungimi de undă sunt invers proporţionale cu energia pe care o produc. Deci, lungimile de undă mai scurte au energie mai mare, iar lungimile de undă mai lungi au o energie mai mică. Lungimile de undă sunt împărțite în culori și grupate în categorii numite: Raze gamma, Raze X, Raze ultraviolete, Lumina vizibila, Lumina infraroșie şi Undele radio.

Ochiul uman este sensibil doar la porțiunile de lumină vizibile ale spectrelor, la culori precum albastru, verde, galben, portocaliu sau roșu. Lumina albastră și nuanțele de albastru au cantități extrem de mari de energie și s-a dovedit că nu numai că vă afectează somnul, dar și sănătatea pe termen lung.

Lumina albastră este întotdeauna dăunătoare?

Desigur că nu. Aceasta este o concepție greșită – faptul că lumina albastră este întotdeauna una dăunătoare. De fapt, Soarele produce lumină albastră și atunci când suntem afară, într-o zi însorită, ne expunem constant luminii albastre. De fapt, acesta este motivul pentru care cerul arată albastru, deoarece particulele de lumină albastră se ciocnesc cu molecule de aer care împrăștie lumina albastră.

Când suntem afară, acea lumină albastră ne poate ajuta să ne stimulăm vigilența, să ne îmbunătățim starea de spirit, oferindu-ne chiar energie. De asemenea, ajută corpul nostru să știe că este lumină afară și că ar trebui să fim treji. De fapt, lumina albastră oferă energie, spre deosebire de lumina galbenă, de exemplu, ce oferă o stare de meditaţie.

Lumina albastră artificială e dăunătoare

Problema luminii albastre apare atunci când ea vine din surse artificiale, în special noaptea. Şi marea problemă este dată de faptul că multe dispozitive tehnologice de astăzi emit lumină albastră – monitoarele de calculator, smartphone-urile, ceasurile inteligente, tabletele etc. Uneori această lumină albastră provine de la ecranul în sine, iar alteori provine de la lumina din fundal pentru ecran.

Lumina albastră artificială face ca ochii noștri să ne încordeze; ea ne poate da dureri de cap, chiar deteriorând ochii în timp. Expunerea la lumină albastră a fost, de asemenea, legată de anumite tipuri de cancer, de bolile de inimă, de diabet, de depresie și multe altele.

Cealaltă problemă a luminii albastre este modul în care ea ne afectează somnul. Expunerea la lumina albastră în orele înainte de culcare inhibă capacitatea corpului nostru de a produce melatonină și afectează ritmul nostru circadian, reducând calitatea și cantitatea somnului nostru.

Ochii noștri nu pot filtra lumina albastră, motiv pentru care atât de mulți producători de dispozitive au început să construiască filtre de lumină albastră, care blochează „Blue Light”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO