Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

S-au creat primii roboţi din lume, realizaţi din celule vii! Cyborgii din filmele SF devin realitate…

2717
blank
Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Ştirea din acest articol pare a fi SF, dar este adevărată! Astfel, cercetătorii au reușit să creeze roboți care sunt realizați din celule animale vii, în loc de metal și plastic. Cum!? Această realizare remarcabilă a fost realizată de oamenii de ştiinţă americani, care au folosit celulele pielii și inimii broaștei africane cu gheare, pentru a produce roboți capabili să se miște în mod autonom.

„Acestea sunt forme de viață complet noi”, a spus Michael Levin de la Allen Discovery Center din cadrul Universităţii Tufts din Medford, Massachusetts (SUA). „Sunt organisme vii, programabile”.

Măsurând o lungime mai mică de 1 mm, acești roboți minusculi se bazează pe proiectele produse de un supercomputer, care a testat sute de configurații 3D posibile. „Scopul este să înțelegem software-ul vieții”, a spus Levin. “Dacă vă gândiți la defecte de naștere, cancer, boli legate de vârstă – toate aceste lucruri ar putea fi rezolvate dacă am ști să facem structuri biologice, să avem un control final asupra creșterii și formei.”

În timp ce potențialele beneficii științifice și medicale ale cercetării sunt clare, unii oameni de știință îşi pun întrebări despre etica de a lucra cu aceste forme de viață noi. “La ce moment aceşti roboţi ar deveni ființe cu interese care ar trebui protejate?” se întreabă Thomas Douglas, de la Centrul Oxford pentru Practici Etice. „Cred că ar dobândi o semnificație morală numai dacă în aceşti roboţi s-ar include țesutul neural care să permită un fel de viață mentală, cum ar fi capacitatea de a experimenta durerea”.

Sursa (traducerea si adaptarea): theguardian.com

Orgoni Crystal