
Epilepsia, numită popular și „boala neagră”, reprezintă un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize epileptice. Aceste crize sunt episoade care variază de la perioade scurte și aproape nedetectabile, la perioade lungi de convulsii puternice. În cazul epilepsiei, crizele au tendința de a se repeta, neavând nicio cauză subiacentă, în timp ce crizele care apar dintr-o anumită cauză nu sunt considerate în mod obligatoriu epilepsie.
În majoritatea cazurilor, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele.
Dar, dacă medicina actuală nu cunoaşte exact cauza epilepsiei, se pare că vechii asirieni ştiau mai multe. Astfel, o tăbliţă veche de 2.700 de ani a fost descoperită inițial în biblioteca unei familii de exorciști care locuiau în Assur, care se află acum în nordul Irakului. Ulterior, tăbliţa a ajuns la Muzeul Vorderasiatisches din Berlin. Pe tăbliţă este înfăţişat un demon, despre care vechii asirieni credeau că este responsabil pentru crizele de epilepsie.
Cercetătorul Troels Pank Arboll de la Universitatea din Copenhaga a analizat recent tăbliţa, descoperind un desen care a fost trecut cu vederea mult timp. La o inspecție mai atentă, părea să fie un demon cu coarne, coadă și limbă bifurcată. S-a dovedit că această figură demonică era „Bennu” – un demon pe care asirienii îl credeau responsabil pentru mișcările musculare involuntare asociate epilepsiei. Textul de pe tăbliţă conține detalii despre remediile concepute pentru a trata această gravă afecțiune neurologică.
I have a new article out on a newly discovered drawing of a Neo-Assyrian demon connected to psychological and neurological disorders, which may be the earliest illustration of epilepsy in a demonic form (see drawing)! Available for free via following link https://t.co/Wo2P6MUoMp pic.twitter.com/lAVNZX7bAm
— Troels Pank Arbøll (@PankTroels) November 8, 2019