Cercetătorii au creat entităţi vii în laborator care se aseamănă cu embrionii umani. Cu ce scop?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

De zeci de ani, știința încearcă să descopere misterele procesului prin care o singură celulă devine o ființă umană formată pe deplin, precum și ceea ce nu funcționează în organismul uman care are parte de boli genetice, avorturi spontane și infertilitate.

Acum, oamenii de știință au creat entități vii în laboratoarele lor, care seamănă cu embrioni umani; rezultatele a două noi experimente sunt cele mai complete „modele de embrioni” dezvoltate până în prezent.

Scopul experimentelor este acela de a obține informații importante despre dezvoltarea umană timpurie și de a găsi noi modalități de a preveni defectele congenitale și avorturile spontane, precum și de a trata problemele de fertilitate. Dar cercetarea ridică preocupări morale și etice sensibile.

Perioadele cruciale de dezvoltare embrionară sunt ascunse în corpul femeilor în timpul sarcinii și, prin urmare, sunt inaccesibile studiului. Și efectuarea de experimente pe embrioni umani în laborator este dificilă și controversată.

„Știm multe despre animale precum șoarecii și șobolanii. Dar nu prea multe despre oameni”, a spus Jun Wu, biolog molecular la Universitatea din Texas / Southwestern Medical Center (Dallas), care a condus una dintre cele două echipe de cercetare care au publicat rezultatele noilor experimente.

Așadar, în ultimii ani, oamenii de știință au început să creeze structuri care seamănă cu embrionii umani în laborator, utilizând semnale chimice pentru a convinge celulele să se formeze în entități care arată ca embrionii umani foarte primitivi. Acum, echipa lui Wu și o echipă internațională de oameni de știință au mers mai departe. Au creat celule care seamănă foarte mult cu embrionii în stadiul în care se implantează de obicei în uter – cunoscute sub numele de blastociste. Noile entități similare embrionilor, produse în laborator, au fost denumite „blastoide”.

„Suntem foarte încântați”, a spus Jose Polo, biolog la Universitatea Monash din Australia, care a condus al doilea experiment. „Acum, cu această tehnică, putem realiza sute de astfel de structuri. Deci, acest lucru ne va permite să ne extindem înțelegerea dezvoltării umane foarte timpurii”.

Jianping Fu, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Michigan, spune că acesta este cu adevărat primul model complet al unui embrion uman, iar Magdalena Zernicka-Goetz, profesor de biologie la Institutul de Tehnologie din California, crede că „crearea de modele similare embrionilor este extrem de importantă”.

Blastoidele par să aibă suficiente diferențe față de embrionii formați în mod natural, pentru a fi împiedicaţi să devină vreodată un făt sau un bebeluș viabil. Dar par a fi foarte apropiați. De aici, se ridică o întrebare foarte interesantă: în ce moment un model de embrion devine un adevărat embrion?

Cele două experimente au început cu celule diferite pentru a obține rezultate similare. Grupul lui Wu și-a creat blastoidele din celule stem embrionare umane și din celule stem pluripotente induse, care sunt fabricate din celule adulte. Grupul lui Polo a început cu celule adulte ale pielii.

Cercetarea este foarte importantă și ar putea duce la multe alte progrese. Dar trebuie să existe nişte linii directoare de care oamenii de știință trebuie să ţină seama pentru a continua acest tip de cercetare. De exemplu, ar trebui să existe „regula de 14 zile”, care să interzică experimentele pe embrioni umani în laborator după două săptămâni de existență.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): npr.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO