Cercetătorii au găsit dovezi în Etiopia ale unei populații umane care a supraviețuit erupției supervulcanului Toba cu 74.000 de ani în urmă


Cercetătorii care lucrează în Cornul Africii, cunoscut și sub numele de Peninsula Somalia, au descoperit dovezi care arată cum oamenii din epoca de piatră au supraviețuit în urma erupției lui Toba, unul dintre cei mai mari supervulcani din istorie, acum aproximativ 74.000 de ani.

Oamenii moderni s-au dispersat din Africa de mai multe ori, dar evenimentul care a dus la expansiunea globală a avut loc cu mai puțin de 100.000 de ani în urmă. Unii cercetători presupun că dispersările au fost limitate la „coridoare verzi” formate în intervalele umede, când hrana era abundentă și populațiile umane s-au extins în pas cu mediul lor. Dar un studiu ştiinţific publicat în revista „Nature”, condus de oamenii de știință de la Universitatea Texas din Austin (SUA), sugerează că oamenii s-ar fi putut dispersa și în intervale aride de-a lungul „autostrăzilor albastre” create de râurile sezoniere. Cercetătorii au găsit și unelte de piatră care reprezintă cele mai vechi dovezi ale tirului cu arcul.

Echipa de cercetare a examinat un sit numit Shinfa-Metema 1, situat în zonele joase din nord-vestul Etiopiei, lângă râul Shinfa, un afluent al Nilului Albastru. Ei au găsit dovezi că acest sit a fost ocupat într-o perioadă în care devastatorul supervulcan Toba a erupt în Sumatra acum 74.000 de ani. Fragmente mici de sticlă vulcanică sau criptotefra, recuperate din depozitele arheologice, se potriveau cu semnătura chimică a erupției Toba.

„Aceste fragmente sunt mai mici decât diametrul unui păr uman. Chiar și atât de mici, ele sunt încă suficient de mari pentru a analiza chimia și oligoelementele”, a spus John Kappelman, profesor de antropologie și științe geologice la Universitatea Texas din Austin și autor principal al studiului. Aceste cioburi microscopice de sticlă vulcanică, adesea mai mici decât lățimea unui păr uman, pot fi folosite pentru a data și corela cu precizie siturile arheologice separate de mii de kilometri.

Supererupția vulcanică a provocat efecte climatice care par să fi produs un sezon uscat mai îndelungat, determinând oamenii din zonă să se bazeze și mai mult pe pește. Scăderea resurselor de apă ar fi putut, de asemenea, să fi împins oamenii să migreze în alte zone.

Unii oameni de știință au bănuit că o iarnă vulcanică rezultată în urma erupției a fost o schimbare suficient de mare pentru a distruge majoritatea oamenilor timpurii din cauza dovezilor genetice care sugerează o scădere abruptă a populației umane. Dar acum, acest studiu de ultimă oră asupra unui sit arheologic din nord-vestul Etiopiei, ocupat cândva de oamenii moderni timpurii, sugerează că evenimentul ar fi putut să nu fi fost atât de apocaliptic.

Sursa: studiul ştiinţific „Adaptive foraging behaviours in the Horn of Africa during Toba supereruption” / nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock