Unde gravitaţionale misterioase au fost detectate în jurul stelei gigantice Betelgeuse! Urmează ca această stea să explodeze şi să se transforme într-o supernovă? Să vedeţi atunci cum va arăta cerul Terrei…


Ce se întâmplă cu steaua gigantică Betelgeuse? Steaua pierde în prezent o cantitate masivă de luminozitate, iar astronomii suspectează că urmează să moară cu o explozie de supernova uriașă. Şi asta deoarece, recent, detectoarele de unde gravitaționale Ligo și Virgo au înregistrat şi o „explozie” neașteptată a undelor gravitaționale.

Mai precis, pe 14 ianuarie 2020 detectoarele au înregistrat un tip special de undă gravitațională care nu a mai fost înregistrată până acum. Oamenii de știință bănuiesc că ar putea avea legătură cu fenomene precum supernovele sau exploziile de raze gamma. Explozia înregistrată a primit numele de „S200114f”, astronomii descoperind că ea provine din regiunea din apropierea stelei Betelgeuse.

Iată ce scrie pe Twitter astronomul Andy Howell:

Când această zonă a fost observată la înaltă rezoluție, au fost descoperite două anomalii, iar Betelgeuse este localizată la mijlocul acestor două anomalii, aşa cum se poate observa în figura de mai jos:

Ce s-ar întâmpla dacă Betelgeuse ar deveni o supernovă? Situată la 640 de ani-lumină distanță faţă de noi, s-ar vedea spectaculos de pe Terra. După un flash orbitor, supernova Betelgeuse ar creşte în luminozitate, pe cerul Terrei, în câteva săptămâni, fiind la fel de luminoasă ca şi Luna (vedeţi mai jos). Chiar şi în timpul zilei, supernova ar putea fi observată.

Dar, cu adevărat, a explodat steaua Betelgeuse? Nu se ştie, fiind posibil să fie chiar şi o alarmă falsă. Dacă a făcut-o, acest eveniment a avut loc în urmă cu cel mult 640 de ani, adică de timpul de care are nevoie lumina ca să ajungă pe Terra.

Ceea ce știm astăzi este următorul lucru: din octombrie 2019 steaua gigantică a pierdut o cantitate masivă de luminozitate. Măsurătorile luate la mijlocul lunii decembrie 2019 arată că Betelgeuse nu a fost niciodată la fel de slab luminoasă ca în prezent, spun cercetătorii.

Betelgeuse era în primele 7 stele cele mai strălucitoare de pe cerul nopții. Cu toate acestea, cercetătorii localizează în prezent steaua doar în poziția 21 – așa de drastică este pierderea luminozității. Și temperatura stelei s-a schimbat, spun astronomii; astfel, ei au măsurat cu 150 de grade Kelvin mai puțin decât în ​​timpul luminozității maxime.

Betelgeuse este o stea variabilă care își schimbă în mod regulat luminozitatea. Urmează două cicluri de lumină: unul are aproximativ 425 de zile, celălalt durează aproximativ 5,9 ani. Faptul că Betelgeuse a pierdut atâta luminozitate ar putea fi legat de faptul că se apropie de minimul ambelor cicluri de lumină. Sau ar putea însemna și că supergigantul roșu Betelgeuse se apropie de sfârșitul vieţii; când steaua rămâne fără combustibil, începe să se autodistrugă – mai întâi pierde luminozitatea și apoi izbucneşte într-o explozie spectaculoasă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock