Mai ţineţi minte filmul SF „Planeta maimuţelor”? Adaptat după romanul scriitorului francez Pierre Boulle, „Planeta maimuțelor” prezintă o lume unde omul nu mai este cel care deține controlul, ci maimuțele. Romanul imaginează o societate din anul 2500, condusă de gorile violente, de urangutani savanți și de cimpanzei intelectuali.
Ei bine, ceva de genul acesta s-ar putea întâmpla în viitor, dacă cercetătorii geneticieni continuă să se joace cu focul. Astfel, o ştire nouă din 2019 ne arată că, folosind o tehnică specială de editare a genei, cercetătorii chinezi au reușit să „sporească” capacitatea creierului de maimuțe macaci, făcându-l să fie mai „asemănător cu cel al omului”, adăugând mai multă inteligență, precum și capacități sporite de memorie.
Cunoscută ca MCPH1, gena modificată a făcut ca creierul maimuțelor să se dezvolte într-o manieră mai umană, cu rezultate spectaculoase, ca timpi de reacție îmbunătățiți, o memorie mai bună pe termen scurt și alte abilități umane. În urma succesului acestui experiment, echipa de cercetare a decis să cloneze MCPH1 pentru a produce un număr total de 11 maimuțe modificate genetic.
Unii cercetători numesc experimentul „nesăbuit”, spunând că totul este foarte riscant, pentru că ar putea deschide o cutie a Pandorei de defecte genetice, dacă genele modificate s-ar răspândi în populațiile de maimuțe.
„Folosirea maimuțelor transgenice pentru a studia genele umane legate de evoluția creierului este un drum foarte riscant”, a avertizat geneticianul James Sikela, de la MIT Technology Review.
Aceste gen de experimente periculoase sunt concepute pentru a manipula genele umane, acest lucru fiind de folos în special guvernelor lumii pentru a crea super-soldați.