5 motive suficiente pentru a nu mai consuma carne!

Social Media

V-ati intrebat de ce nu este bine sa mancam carne? Iata cateva motive, despre care poate ca ar trebui sa tinem cont:

1) Provoaca artrita. Contrar a ceea ce se gandeste in mod comun, nu vegetarienii sunt cei care nu ingurgiteaza suficiente proteine, ci cei care sunt carnivori ingereaza proteine in exces. Proteina animala contine o concentratie marita de acid uric, care este un compus al nitrogenului, ceva asemanator cu amoniacul. Nu este solubil in apa si ficatul nu se poate dispersa de el. In acest fel, desi se elimina o mica portie, majoritatea partii de acid uric se depoziteaza in articulatii. Rezultatul acestei acumulari este cunoscut ca artrita.

2) Poate provoca boli grave, ca de exemplu cancerul. S-au descoperit multe substante care provoaca cancerul la animale. Desi rezultatele cu privire la oameni par sa indice ca o cantitate consumata de individul mediu este insuficienta pentru a cauza cancerul, totusi, ceea ce s-a aratat, este ca acumularea de substante de acest gen pe parcursul anilor poate, intr-adevar, sa il provoace. Care sunt substantele nocive? Animalelor, in crescatorii, li se administreaza, sub forma de injectii, numeroase produse chimice; acest lucru, cu scopul de a le face sa creasca mai repede in greutate si, astfel, pentru a obtine venituri mai mari. Cand animalul ajunge la macelarie, carnea lui contine deja, printre alte produse chimice, nitrati, coloranti, hormoni artificiali si, inclusiv, arsenic. Aceste substante, impreuna cu alti aditivi consumati de membrii unei societati industrializate, se aduna in corp si se acumuleaza in tesuturi. Cancerul incepe cand celulele reactioneaza in fata cantitatii excesive de toxine, reproducandu-se intr-un ritm necontrolat.

3) Nu este nici economic si nici etic. Dar dincolo de ororile provocate de industria prepararii carnii, exista alte motive de interes fizic si spiritual, care ne indeamna sa nu consumam carnea. Unul din aceste motive este de ordin strict economic: este de patru ori mai mare cantitatea de cereale pe care o folosim la cresterea unor animale, decat cea pe care ar consuma-o zilnic omul. Aceasta problema ne conduce la o problema de etica sociala si se refera la repartitia judicioasa a rezervelor noastre de alimentatie si pentru cei mai saraci dintre noi. Plantele isi constituie izvorul originar, dar dieta lor este si mai economica in privinta costului si a unei utilizari mai bune a resurselor existente in lume.

4) Omul nu e adaptat pentru a consuma carne. Este demn de tinut minte ca sistemul digestiv al omului nu este cel al unui carnivor. Dintii lui sunt adecvati ruperii si faramitarii de vegetale si nu pentru devorarea bucatilor de carne; tocmai de aceea, omul prepara, gateste sau fierbe carnea. Din punct de vedere al proportiilor, ficatul uman este mai mic decat cel al animalelor carnivore si nu e capabil sa filtreze veninurile continute in carnea animala. La fel, intestinul, care este scurt la animalele carnivore, cu scopul de a expulza imediat substantele toxice ale corpului, este mai lung la om, ca la toate animalele vegetariene.

5) Fiintele vii nu trebuie ucise. Totusi, principalul motiv ca sa nu se manance carne il constituie perceptul religios al non-violentei: „Sa nu ucizi fiinte vii”. Animalele au sentimente si constiinta, la fel ca si fiintele umane. Sa nu ne indoim de adevarul: „suntem ceea ce mancam”. O parte subtila din ceea ce consumam se transforma in constiinta. Animalele traiesc, mananca, dorm si procreaza. Altitudinea constiintei lor nu este superioara acestor functiuni simple. Vibratiile unei plante sunt mult mai subtile si acei ce schimba o dieta carnivora cu una vegetariana experimenteaza corespondentul rafinat al constiintei. Cu cat mai pura o sa fie dieta, cu atat mai usor se va putea controla mintea.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply