Generatorul de energie ca urmare a efectului de umbră (Shadow-Effect Energy Generator / SEG) este un dispozitiv prototip real care transformă umbrele în electricitate. A fost clasificat ca şi dispozitiv interior care ar putea produce o energie regenerabilă.
O echipă de la NUS Materials Science and Engineering și NUS Physics și-a publicat lucrările cu privire la acest prototip, explicând modul în care funcționează în revista „Energy & Environment Science”. În rezumat, cercetătorii explică faptul că dispozitivul „se hrăneşte” cu contrastul de iluminare care apare pe dispozitiv din umbrele elementelor și generează un curent direct, pur și simplu prin plasarea unei părți a generatorului în umbră.
Cu toate acestea, spre deosebire de panourile solare, cercetătorii au descoperit că SEG funcționează cel mai bine atunci când este expus contrastului dintre umbră și lumină, decât să fie expus la o umbră completă, fiind în acest caz de două ori mai eficient.
„Când întreaga celulă SEG este plasată la lumină sau în umbră, cantitatea de electricitate generată este foarte mică sau deloc. Când o parte a celulei SEG este luminată, este detectată o cantitate de electricitate semnificativă. Am constatat, de asemenea, că suprafața optimă pentru generarea de energie electrică este atunci când jumătate din celula SEG este iluminată, iar cealaltă jumătate se află în umbră”, a declarat liderul echipei, profesorul Andrew Wee.
Echipa consideră că această cantitate mică de electricitate ar putea fi suficientă pentru încărcarea dispozitivelor mici, cum ar fi smartphone-urile.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): popularmechanics.co.za