O mare enigmă istorică: a fost asasinat celebrul general american George Patton, eroul celui de-al doilea război mondial? De către cine?


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Generalul George S. Patton, care a murit în 1945, a fost unul dintre cei mai cunoscuţi lideri militari ai celui de-al doilea război mondial. Subiectul a nenumărate cărți și filme, generalul Patton a fost o figură proeminentă care a comandat atât Armata a 7-a SUA în teatrul de război din Marea Mediterană, cât și Armata a 3-a SUA în Franța și Germania, în urma invaziei aliate a Normandiei din 1944.

Moartea sa prematură a fost una şocantă pentru un bărbat care contribuise atât de mult la efortul de război aliat, chiar și astăzi circumstanțele din jurul morții sale rămânând un subiect de dezbateri aprinse.

Patton se afla la o partidă de vânătoare de fazani în Germania, când limuzina Cadillac în care se afla s-a ciocnit cu un camion militar care era parcat pe marginea drumului. În timp ce alți doi care se aflau în mașină au scăpat nevătămaţi, Patton a suferit o lovitură la cap și a început să paralizeze, având dificultăți de respirație. El a fost dus la un spital din Heidelberg, unde s-a descoperit că i se rupsese gâtul, având o leziune a măduvei spinării care îl lăsase paralizat de la gât în ​​jos. În câteva zile, el a murit pe 21 decembrie 1945.

Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă că a fost vorba de un accident nefericit. Povestea spune că, în 1979, un spion american pe nume Douglas Bazata a susținut că a fost trimis de Oficiul Serviciilor Strategice pentru a-l ucide pe Patton și a face ca totul să pară un accident.

Există, de asemenea, o versiune alternativă a poveștii care indică faptul că asasinul fusese trimis de Stalin pentru a-l opri pe Patton să avertizeze SUA despre pericolele Uniunii Sovietice.

În ciuda numeroaselor dezbateri pe această temă de-a lungul anilor, rămân totuși întrebări cu privire la aceste teorii și nu există dovezi concrete care să susțină niciuna dintre versiuni.