O ştire mare în 2018: vom avea prima fotografie a unei găuri negre?


La începutul anului 2018 s-ar putea să avem parte de o premieră absolută în istoria astronomiei. Şi anume, fotografierea pentru prima dată a unei găuri negre.

Între 5 şi 14 aprilie 2016, a avut loc un proiect intitulat „Event Horizon Telescope” (EHT), la care a participat o reţea globală de telescoape ce avea drept scop observarea găurii negre supermasive, despre care cercetătorii cred că ar fi situată în centrul galaxiei noastre, la 26.000 de ani-lumină.

Observaţiile făcute ar fi trebuit să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să afle adevărul despre găurile negre, şi asta pentru că în momentul de faţă există mai multe puncte despre acest fenomen fizic misterios. Cu datele obţinute din acest proiect, se speră a se înţelege lucruri despre găurile negre care nu au fost pe deplin înţelese anterior.

Cercetătorii ştiu că găurile negre există, însă niciodată nu a existat şansa de a fi văzute. Fizicienii au reuşit deocamdată doar să demonstreze teoretic existenţa lor, ca urmare a efectelor pe care ele le produc asupra stelelor şi galaxiilor. De exemplu, în centrul galaxiei noastre stelele par să orbiteze un obiect necunoscut. În alte părţi din Univers, au fost observate o cantitate mare de raze X şi de material spaţial care se crede că ar proveni din găurile negre.

Totodată, oamenii de ştiinţă au mai stabilit că găurile negre pot fi de milioane sau chiar de miliarde de ori mai masive decât Soarele nostru. Dar, gaura neagră din centrul galaxiei noastre ar fi de circa 30 de ori mai mare decât Soarele nostru.

Proiectul EHT foloseşte 10 telescoape din întreaga lume, pentru a strânge datele atât despre gaura neagră din centrul galaxiei noastre, cât şi despre gaura neagră aflată în galaxia Messier 87, la 53 de milioane de ani-lumină distanţă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock