Extratereștrii ar putea folosi comunicarea cuantică și noi nu îi putem detecta – spune un nou studiu revoluţionar


Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)

Un nou studiu sugerează că extratereștrii ar putea fi conștienți de faptul că oamenilor le lipsește tehnologia cuantică necesară pentru a-i detecta, ceea ce ar putea explica de ce decenii de căutare nu au reușit să descopere semne de viață extraterestră inteligentă. Fizicianul teoretician Latham Boyle propune faptul că civilizațiile extraterestre avansate pot folosi metode de comunicare cuantică, făcându-le prea sofisticate pentru ca noi să le percepem folosind tehnologia convențională. „Conceptul de comunicare cuantică interstelară este crucial, deoarece ne extinde înțelegerea despre modul în care comunicarea ar putea avea loc pe distanțe mari în spațiu”, explică Boyle. Dacă există comunicarea cuantică, aceasta ar putea revoluționa tehnologia umană. Cu toate acestea, în prezent oamenilor de știință le lipsește echipamentul pentru a detecta astfel de semnale.

Comunicarea clasică se bazează pe unde electromagnetice pentru a transmite mesaje pe distanțe lungi. În schimb, mecanica cuantică implică metode probabilistice și comportamentul particulelor, care ar putea permite transmiterea și teleportarea informațiilor între undele luminoase. Experimentele au demonstrat că undele luminoase își pot menține stările cuantice pe distanțe mari, făcând posibile teoretic rețelele cuantice interstelare.

Boyle a studiat modul în care extratereștrii ar putea folosi proprietățile cuantice ale luminii comparând capacitatea de informare și ratele de eroare atât a comunicării clasice, cât și a celor cuantice. În timp ce un semnal radio standard necesită doar câteva unde de lumină captate pentru a fi recepționat cu acuratețe, comunicarea cuantică necesită recepția mai multor fotoni în starea lor cuantică delicată pentru a decoda corect mesajul. Conform calculelor lui Boyle, antenele ar trebui să aibă o lățime de peste 100 de kilometri pentru a genera stări cuantice cu șanse rezonabile de succes, chiar și atunci când colectează semnale de la vecinii galactici relativ apropiați. Antenele mai mici ar putea funcționa, dar ar trebui să fie poziționate deasupra atmosferei Pământului, cum ar fi pe Lună, pentru a aduna destui fotoni.

„Orice civilizație capabilă de comunicare cuantică ar avea probabil tehnologia necesară pentru a observa Pământul și a realiza că în prezent suntem incapabili să le detectăm semnalele, motiv pentru care ar putea să nu încerce să ne contacteze”, conchide Boyle.

Sursa: studiul ştiinţific „On Interstellar Quantum Communication and the Fermi Paradox” / arxiv.org