Statele Unite va avea soarta decăderii Imperiului Spaniol din secolele 18-19


Toţi cunosc povestea lui Cristofor Columb, navigatorul genovez care a traversat Oceanul Atlantic în 1492 şi a descoperit America pentru Imperiul Spaniol. Pentru Spania, descoperirea Americii a fost în acelaşi timp şi binecuvântare şi blestem. Pe de o parte, Spania a câştigat mai multe bogăţii într-un secol decât oricare naţiune europeană în întreaga istorie. Cantitatea uriaşă de aur şi argint furată din Americi, precum şi imensele teritorii americane au făcut ca în secolul al XVI-lea Spania să devină cel mai bogat stat al lumii. Pe de altă parte, averea imensă astfel obţinută a dus la duşmănii, inflaţie şi, mai târziu, la război.

La scurt timp după sosirea lui Columb din America, spaniolii şi portughezii au semnat Tratatul de la Tortesillas (1494), prin care lumea era împărţită în două. Papa a oferit Spaniei toată emisfera vestică, cu excepţia porţiunii de est a Braziliei, iar Portugalia toată emisfera estică.

În anul 1521, celebrul comandant spaniol Cortez i-a cucerit pe mayaşi. Armata sa formată din numai 400 de conquistadori a cucerit cel mai mare imperiu din America. Peste 11 ani, în 1532, un alt comandant spaniol, Pizzaro, a cucerit Imperiul Aztec, din zona Perului de azi, cu o suprafaţă totală de circa 600.000 kmp. A urmat o serie de explorări, atrocităţi şi anihilarea populaţiei native americane, astfel încât Imperiul Spaniol din America se întindea din statul Louisiana (SUA), trecea prin Mexic şi ajungea până în Chile.

Spania a început să se umple cu aur, odată cu găsirea de către Cortez, în anul 1521, a oraşului mayaş Tenochtitlan, care era pur şi simplu acoperit cu aur. Apoi, au fost descoperite mine de aur în Mexic. Ca să vă daţi seama de cantitatea imensă de aur, Spania a transferat într-un singur an din America o cantitate de 30 de tone de aur!  În doar câteva decenii, Spania s-a transformat dintr-una din naţiunile cele mai sărace în cea mai bogată naţiune de pe planetă.

Dar, această bogăţie n-a durat prea mult. Aceasta n-a adus la nimic bun, căci au început foarte mult să crească preţurile la produse şi servicii. De asemenea, costul producţiei în Spania era extrem de ridicat (atât mâna de lucru, cât şi costul ridicării atelierelor). Astfel încât, era mult mai profitabil pentru a muta producţia în alte ţări. Deci, aurul spaniol a finanţat revoluţiile industriale din Franţa şi Olanda, ţări care s-au dezvoltat foarte mult.

Creşterea industrială a altor ţări europene au adus la apariţia unor rivali puternici ce au ameninţat poziţia Spaniei. A urmat războiul de 80 de ani între Belgia-Olanda-Luxemburg şi Spania, în care primele ţări au reuşit să-şi obţină independenţa faţă de Spania. În 1588, „Armada” invicibilă a Spaniei a fost înfrântă de Anglia, anul acesta constituind un an de cotitură pentru căderea ulterioară a Spaniei. Anglia a ocupat Jamaica, iar coloniile sale din America de Nord au continuat să crească.

Spania, decimată de inflaţie, duşmănită de alte ţări mai puternice şi lipsită de industrie, a început să decadă. În ciuda vaselor pline de aur şi argint care îi veneau în fiecare an din America, influenţa ei era din ce în ce mai mică. În secolele XVIII şi XIX, multe din coloniile Spaniei din emisfera vestică au început să dispară. Bolivia, Chile, Peru, Columbia, Argentina, Jamaica, Mexic şi alte teritorii şi-au câştigat independenţa. Spania şi-a pierdut ultimele colonii din America în anul 1898, odată cu cedarea Cubei şi a lui Puerto Rico către Statele Unite.

De ce am spus toate acestea până acum? Căci creşterea şi decăderea Imperiului Spaniol pare să se asemene din ce în ce mai mult cu situaţia actuală a Statelor Unite. Nu degeaba se spune că istoria se repetă. Decăderea SUA e extrem de evidentă pentru toată lumea (puteţi citi AICI acest articol https://www.lovendal.ro/wp52/oficial-sua-a-inceput-sa-se-prabuseasca-singura-solutie-de-iesire-din-criza-razboiul-din-pacate/). Până în jurul anului 2050, se pare că SUA va decade total. Inflaţia a început să ia avânt puternic în SUA începând cu anii 1960 (la fel ca Spania secolelor trecute). Activitatea industrială a Americii a început să se mute în ţări emergente din Asia şi au apărut o serie de adversari puternici ai SUA (China, Rusia, Pakistan etc.). Datoriile totale ale Americii au atins culmi incredibil de uriaşe. Cine mai crede că SUA nu va avea soarta marilor imperii se înşeală amarnic…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock