Cum un lord-cancelar vru să-şi condamne fiica la moarte

1.256 vizualizari

clarendonPutem citi o întâmplare şocantă din biografia unuia dintre cei mai eminenţi oameni de stat ai Angliei, lordul Clarendon (1609-1674). Ca lord-cancelar, tocmai lua parte la o şedinţă a consiliului de stat, când fu înştiinţat că prinţul de York (viitorul rege Iacob al II-Iea) vrea să se însoare cu fata lui, Ana. Mai mult, că nunta ar fi urgentă, deoarece urmările atenţiei princiare încep să fie vizibile.

După propriile sale memorii, afectuosul tată a izbucnit acolo, în faţa consiliului, în cele mai aspre reproşuri la adresa fetei sale. Nu pentru că devenise amanta prinţului, ci pentru că pretindea să se mărite cu el. A cerut consiliului să dispună imediat închiderea fetei în Tower, iar acolo fiind, s-o arunce în văgăuna cea mai întunecoasă. Totodată, consiliul să înainteze parlamentului un proiect de acuzare, cerând pentru fată pedeapsa cu moartea. El va fi primul care să o voteze!

Nu s-a întâmplat chiar aşa. Prinţul a luat fata de soţie, iar aceasta a devenit apoi regina Angliei, spre marea tristeţe a tatălui cu „moralitate” severă.