O balenă „spion” misterioasă a ruşilor apare din nou în public, de data aceasta de-a lungul coastelor Suediei


O balenă care a fost găsită anterior purtând o etichetă de fabricație rusă a fost observată din nou în largul coastei Suediei. Supranumită Hvaldimir, balena a atras inițial atenția autorităților când a ieșit la suprafață în largul coastei Norvegiei în 2019, cu o etichetă ciudată atașată de corp. Când biologii marini de la Direcția Norvegiană pentru Pescuit au reușit să scoată eticheta, au descoperit că acesta era una folosită în mod obișnuit pentru montarea echipamentelor de cameră și avea scrise pe ea cuvintele „Echipament de la St. Petersburg”.

Descoperirea a provocat speculații că Hvaldimir ar fi fost antrenată special de Marina Rusă ca „balenă spion” și fie ar fi scăpat din incinta sa, fie ar fi fost eliberată în mod intenţionat. Acum, se pare că animalul a fost văzut din nou – de data aceasta în largul Suediei, ultimii ani părând că şi-a petrecut de-a lungul coastei.

Având în jur de 13-14 ani, Hvaldimir este un exemplar deosebit de neobișnuit, deoarece balenele Beluga nu prea frecventează aceste ape.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com

P.S. Articolul despre „balena-spion” din 2019 este acesta: Ruşii folosesc balene pe post de spion? O femeie şi-a scăpat iPhone-ul în mare, dar acesta i-a fost returnat de o balenă albă foarte inteligentă…


Lasă un comentariu