Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Faceţi cunoştinţă cu cel mai inteligent câine de pe planetă, Chaser, o nouă sfidare la adresa evoluţionismului!

  •  
  •  
  •  
  •  

blankSite-ul online Popsci.com publica în 2013 un reportaj foarte interesant despre întâlnirea cu cel mai inteligent câine din lume: Chaser (cel mai probabil că acest câine a murit între timp). Acesta face parte din cunoscuta rasă de câini Border Collie; aceşti câini sunt folosiţi pentru salvările turiștilor pierduți în zonele montane, pentru detectarea urmelor după miros, în probe de dresaj sau drept câini de companie. Câinii Border Collie sunt în general rezervați față de persoanele străine, dar sunt foarte atașați de stăpânii lor și de persoanele pe care le cunosc.

Revenind la câinele Chaser, stăpânul său Pill consideră că acesta e mai deştept decât un student, un lucru, desigur, exagerat, din moment ce Dr. Stanley Coren, autorul cărţii „Inteligenţa câinilor” consideră că un exemplar din rasa Border Collie are inteligenţa unui copil de 2 ani şi jumătate. Dar Chaser te uimeşte prin faptul că înţelege structura de bază a limbajului uman.

Faptul că pricepe comenzile vocale de genul „Stai cuminte” sau „Du-te în sufragerie” nu mai impresionează pe nimeni. Dar, proprietarul lui Chaser a făcut un experiment cu reporterul PopSci. I-a reporterului dat o jucărie de pluş şi, fără să observă Chaser, i-a spus să o ascundă oriunde în casă, căci câinele Border Collie o va găsi. După ce a fost bine ascunsă, proprietarul i-a dat câinelui comanda „Ia şi găseşte jucăria!”, ceea ce câinele a şi făcut…însă, după câteva minute de căutări intense, n-a reuşit. Atunci, proprietarul i-a propus reporterului să joace cu Chaser jocul „Rece şi cald”, adică atunci când te afli departe de un obiect ascuns spui „Rece”, iar când te afli foarte aproape spui „Cald” sau „Fierbinte”. Spre uimirea reporterului, Chaser înţelege foarte bine limbajul uman şi semnificaţia sa: când reporterul a spus „cald” şi „fierbinte”, câinele s-a învârtit în acea zonă şi nu s-a lăsat până nu a găsit jucăria de pluş!

Faptul cel mai uimitor e însă următorul: Chaser a fost în stare să înveţe peste 1.200 de cuvinte, adică să înţeleagă pe deplin semnificaţia lor. Şi nu doar substantive, ci şi verbe, adjective şi prepoziţii.  Vă puteţi da seama de inteligenţa acestui câine, urmărind videoclipul de mai jos. Lui Chaser i se dau trei jucării: un miel, nişte buze şi un cub. Şi apoi, fiecăruia din aceste obiecte îi sunt asociate nişte verbe (acţiuni): a lua cu botul, a trage cu piciorul şi a mirosi (a împinge cu nasul). Chaser se descurcă de minune şi nu greşeşte niciodată niciuna din acţiuni (de exemplu, să ia cubul sau să miroase buzele).

Acest videoclip, ca şi întreaga poveste a lui Chaser, demonstrează încă o dată cât de ridicolă e povestea evoluţionismului: acest câine, fiind egal cu inteligenţa unui copil de om, ar fi trebuit să se afle imediat în apropierea lanţului evolutiv al omului. Dar nu, darwiniştii ne spun că omul se trage din maimuţă şi nu din câine! Cu ocazia aceasta, vă invit să revedeţi şi articolul acesta „Inteligenţa incredibilă a papagalului Alex, o sfidare la adresa teoriei evoluţioniste. Tot creaţionismul are dreptate!” despre inteligenţa incredibilă a papagalului Alex.


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu