A trăi în vremurile noastre este extrem de excitant. Progresele tehnologice au accelerat comunicarea în întreaga lume, iar în ultima vreme se constată o schimbare spre resursele alternative, în detrimentul celor poluante. De exemplu, automobilele în ziua de azi poluează extrem de mult mai ales în marile oraşe, astfel încât tot mai mai mulţi se gândesc la interzicerea acestora pe străzi, pentru a reduce nivelul poluării. Este şi cazul metropolei germane Hamburg. Consiliul local al metropolei a dezvăluit recent faptul că are planuri ca în următorii 20 de ani, cele mai multe dintre maşini să stea departe de arterele principale ale citadelei. În scopul de a crea „o mare rețea verde”, autoritățile locale vor să păstreze doar trotuarele şi pistele pentru biciclişti.
În toată partea de nord a oraşului s-a stabilit să se creeze noi spații verzi, care vor comunica cu parcurile existente, noi grădini publice şi altele. Scopul este acela de a permite pietonilor și bicicliștilor să ajungă în fiecare zonă a orașului pe jos. În cazul în care planul va fi finalizat, marele oraş Hamburg se va mândri cu peste 17.000 de hectare de spații verzi, adică 40% din suprafața oraşului. Un oficial a vorbit despre proiect, afirmând că planul ambițios va reduce nevoia de a lua masina pentru excursiile de weekend în zonele cu verdeaţă. Consiliul local se așteaptă ca rezidenții cât și turiștii să exploreze orașul exclusiv pe bicicletă și pe jos.
Prin crearea unui inel verde, orașul Hamburg este protejat de amenințarea creșterii temperaturilor; şi asta pentru că în cel de-al doilea mare oras al Germaniei, temperatura a crescut cu 9 grade Celsius în doar o jumătate de secol. În „marea reţea verde” vor exista bazine de apă, numeroase picnicuri şi restaurante, iar locuitorii se vor putea bucura de natura şi viaţa sălbatică chiar în mijlocul orașului.
Sursa: Irancken.wordpress.com
P.S. Mie mi se pare o idee extrem de bună această iniţiativă. Poate că lumea ar trebui să se obişnuiască mai mult fără a merge cu maşina tot timpul. Eu rămân stupefiat când văd în jurul şcolilor cum părinţii îşi aduc sau îşi iau de la şcoală copiii! Deşi făceam un drum lung, întotdeauna am mers pe jos la şcoală, încă din clasa I. Iaca aşa obişnuim copiii încă de mici cu tendinţe rele; îi facem leneşi, comozi şi îi lipsim de singurul sport zilnic cu adevărat: mersul pe jos.