În noaptea de 29 iulie 1953, John O’Neil, redactor ştiinţific al publicaţiei „New York Herald Tribune”, îşi îndreptă telescopul spre Lună, mai exact spre Mare Crisium şi nu-şi vine a crede ochilor: pe cel puţin 30 de km se întindea o construcţie sub forma unui pod. Să fi fost un pod natural sau artificial? În august 1953, un specialist în domeniu, Patrick Moore, observă şi el un pod în acelaşi loc…
Însă aceasta nu e singura descoperire misterioasă de pe Lună. De-a lungul timpului au existat o mulţime de descoperiri enigmatice. Încă din 1869, o serie de puncte foarte luminoase în formaţie geometrică a făcut ca „Societatea astronomică regală” să dea mai multor astronomi sarcina să studieze şi să catalogheze acest fenomen. Experţii au răspuns chemării şi au înregistrat în numai doi ani peste o sută de asemenea figuri luminoase care reprezentau dreptunghiuri, linii şi triunghiuri, multe dintre acestea în zona din jurul lui Mare Crisium.
În 1912, astronomul american F.B. Harris a relatat despre un uriaş obiect negru având un diametru de minimum 80 de kilometri şi plutind aşa de aproape de suprafaţa Lunii încât arunca o umbră asupra ei. Între timp, fenomenele luminoase de pe suprafaţa Lunii au devenit deja o asemenea banalitate încât au intrat ca expresie de specialitate în limba ştiinţei. Li se spune „Transient Lunar Phenomena”, pe scurt TLP (Fenomene selenare efemere). Ele cuprind lumini clipitoare, pulsante şi pâlpâitoare, puncte luminoase stelate, fenomene luminoase roşietice, explozii luminoase şi fulgere, culori şi jocuri de lumină de toate felurile precum aburi, ceaţă şi nori de fum. Vulcanismul pe care iniţial au vrut să-l facă răspunzător de toate acestea, iese din discuţie; ele au loc o singură dată la 2 – 3 miliarde de ani.
George H. Leonard, autorul cărţii „Somebody Else is on the Moon” („Mai este cineva pe Lună”), vorbeşte despre o multitudine de fenomene misterioase de pe Lună, fixate sau relatate fotografic, care însă nu prea au fost menţionate în declaraţiile oficiale. Într-o altă carte pe aceeaşi temă, autorul Patrick Moore constata următoarele: „Noi nu înţelegem aceste fenomene selenare efemere (TLP), care sunt categoric o realitate, în ciuda multor teorii”. Îndrăzneaţă, dar nu absurdă este ideea că o civilizaţie extraterestră din sistemul solar s-ar îndeletnici cu mineritul şi ar lăsa-o rece faptul că pe noi ne surprinde sau nu acest lucru. Iar pe planeta roşie Marte se observă activităţi asemănătoare…