Un argument meteorologic care ar respinge ideea că Iisus Hristos s-ar fi născut pe 25 decembrie


Se ştie controversa legată de naşterea lui Iisus Hristos pe 25 decembrie. Ziua de 25 decembrie ca zi de Crăciun este atestată documentar pentru prima dată în anul 354 d.Hr; sub împăratul roman Iustinian, ea a fost recunoscută ca sărbătoare legală. Deşi creştinismul acceptă această dată din mai multe motive (vezi articolul bine documentat: https://www.lovendal.ro/wp52/sarbatorim-gresit-craciunul-pe-25-decembrie-intrucat-iisus-s-ar-fi-nascut-in-alta-data/), totuşi, alţii nu cred că Mântuitorul s-ar fi născut cu adevărat în această zi. Şi iată unul din argumentele acestora din urmă, un argument destul de solid (zic eu).

După Evanghelia lui Luca, „în ţinutul acela erau păstori, stând pe câmp şi făcând de strajă noaptea împrejurul turmei lor” (Luca 2:8). Meteorologii au făcut măsurători exacte ale temperaturii la Hebron. În acest loc din sudul Munţilor Iuda este aceeaşi climă ca în apropiatul Bethleem. Curba temperaturilor indică în trei luni îngheţ: în decembrie – 2,8, în ianuarie – 1,6, în februarie – 0,1 grade Celsius. Primele două luni au, în acelaşi timp, şi cele mai mari cantităţi de precipitaţii ale anului: 147 milimetri în decembrie, 187 milimetri în ianuarie. Conform rezultatelor cercetărilor de până acum/clima Palestinei nu s-a schimbat fundamental în ultimii 2 000 de ani, aşadar putem porni de la observaţiile meteorologice moderne, precise.

În perioada Crăciunului avem îngheţ la Bethleem, iar la temperaturi sub zero grade nu vor fi fost nici în Ţara Făgăduitei vite la păşune. Această constatare este întărită de o însemnare din Talmud, care spune că în regiunea aceea turmele sunt scoase la păşune în martie şi adunate iar la începutul lui noiembrie. Vitele rămân aproape opt luni în libertate.

În jurul Crăciunului nostru, animalele rămân şi în Palestina în staul, iar păstorii rămân împreună cu ele. Aşadar, tradiţia din Evanghelia lui Luca indică naşterea lui Iisus înainte de începutul perioadei de iarnă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock