Sărbătorim greşit Crăciunul pe 25 decembrie, întrucât Iisus s-ar fi născut în altă dată?


Craciun 21De secole întregi, creştinii au acceptat faptul că data Crăciunului reprezintă de fapt data la care s-a născut Iisus. Totuşi, la începutul sec. al XVIII-lea, unii învăţaţi au început să propună explicaţii alternative. Isaac Newton a afirmat că data Crăciunului a fost aleasă pentru a corespunde solstiţiului de iarnă, care în timpurile străvechi avea loc pe 25 decembrie. În 1743, protestantul german Paul Jablonski a avansat ipoteza că data Crăciunului a fost stabilită pe 25 decembrie pentru a corespunde sărbătorii solare romane Dies Natalis Solis Invicti, şi astfel a avut loc o păgânizare a sărbătorii creştine a naşterii Domnului. Aici, totuşi, protestantul german se înşela întrucât împăratul Aurelian a introdus sărbătoarea Solis Invicti pe 25 decembrie pentru a contracara sărbătorile creştine ale Crăciunului care se întâmplau deja tot pe 25 decembrie. Şi cum religia creştină era în creştere şi ameninţa Imperiul Roman, împăratul Aurelian a luat această hotărâre.

În 1889, Louis Duchesne sugera faptul că data Crăciunului a fost calculată la 9 luni după sărbătoarea Bunei Vestiri (25 martie), data tradiţională a conceperii lui Iisus.

Data naşterii lui Iisus a fost uitată de primii creştini. În acele zile, diverse grupări creştine sărbătoreau fie pe 6 ianuarie, fie pe 21 aprilie, fie pe 1 mai. În secolul al IV-lea, Biserica a ales data naşterii lui Iisus, 25 decembrie, ca fiind apropiată de data solstiţiului de iarnă (21 decembrie).

Solstiţiul de iarnă are loc în fiecare an pe 21 decembrie; este ziua când noaptea este cea mai lungă, iar ziua are durata cea mai scurtă. Utilizând instrumente rudimentare, vechii astronomi au determinat că data cu durata zilei cea mai scurtă este 25 decembrie; această dată a rămas una tradiţională pentru mulţi practicanţi al religiilor păgâne, pentru a se sărbători renaşterea Soarelui.

Naşterea lui Iisus se referă la credinţa creştină precum că Mesia a fost născut din Fecioara Maria. Povestea Crăciunului se bazează pe textele biblice din Evanghelia lui Matei 1:18: „Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt”) şi a altor texte de evanghelii. Conform acestora, Iisus s-a născut din Fecioara Maria, fiind ajutată de soţul ei, Iosif, în oraşul Bethleem. Conform tradiţiilor populare, Iisus s-ar fi născut într-un staul, înconjurat de o fermă de animale, deşi nicăieri în Biblie nu este menţionat acest lucru. În schimb, este menţionat cuvântul „iesle”, cf. Luca 2:7: „Şi a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut şi L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei”. Păstorilor din câmpurile care înconjoară Bethleem-ul li s-a spus de către un înger de această naştere divină, şi ei au fost primii care s-au dus să vadă copilul.

Motivul principal pentru care naşterea lui Iisus a fost aleasă 25 decembrie

Craciun 221) 25 decembrie reprezintă 9 luni de la 25 martie, data creării lumii

Conform cercetărilor doctorului în teologie, Kelly, în cartea sa „Originile Crăciunului”, principalul motiv pentru care creştinii de la început au ales data de 25 decembrie ca dată a Crăciunului e faptul că această dată e legată de data creării lumii (25 martie). Evreii credeau că data creării lumii este 25 martie; aceeaşi dată o credea ca fiind plauzibilă şi scriitorul creştin Sextus Iulius Africanus (ce a trăit în jurul anului 220 d.Hr.). Acesta credea că Hristos a devenit încarnat pe această dată, având un sens simbolic perfect, din moment ce Hristos a venit pe Pământ pentru a crea o nouă lume. Conform lui Iulius, întrucât Cuvântul lui Dumnezeu a devenit încarnat din momentul concepţiei sale, acest lucru înseamnă că Iisus, petrecând 9 luni în pântecele Fecioarei Mariei, s-a născut pe 25 decembrie. Un alt Sfânt Părinte al Bisericii Creştine, Hippolytus din Roma a scris în jurul anului 225 că Crăciunul se sărbătoreşte pe 25 decembrie („8 zile înaintea calendelor lui ianuarie”).

2) Data morţii lui Hristos = data conceperii sale (25 martie)

Unii creştini din secolele 2 şi 3 au estimat faptul că Iisus ar fi murit într-o zi de vineri, pe 25 martie. Acest lucru e imposibil, întrucât în anul 33 (când se presupune că ar fi murit Iisus), 25 martie n-a căzut vineri. Oricum, bazându-se pe ideea iudaică a vârstei integrale, conform căreia marii profeţi au fost concepuţi în aceeaşi zi în care au murit, aceşti scriitori creştini de la început credeau că Iisus, care ar fi murit pe 25 martie, a fost conceput în aceeaşi zi de 25 martie. Şi dacă Iisus a petrecut 9 luni în pântecele Fecioarei Maria, înseamnă că s-a născut pe 25 decembrie.

Craciun 203) Fecioara Maria a rămas însărcinată în martie, întrucât atunci Elisabeta avea deja 6 luni de sarcină

Încă un alt motiv pentru care a fost aleasă data de 25 decembrie drept data sărbătoririi Crăciunului e dat de raţionamentul lui Ioan Hristostomul (din sec.4) care a spus următoarele:

„În Evanghelia lui Luca, lui Zaharia, în timp ce îşi făcea datoria de preot în templu, i s-a spus de către un înger că soţia sa, Elisabeta, va da naştere lui Ioan Botezătorul. În timp ce Elisabeta era însărcinată în 6 luni, Fecioara Maria a avut parte de „Imaculata Concepţie”. Pe de altă parte, din cei 24 de prezbiteri evrei care au servit templul Ierusalimului timp de o săptămână, Zaharia era al optulea. Tradiţia rabinică a calculat aceste îndatoriri de servire a templului Ierusalimului începând cu anul 70 d.Hr. (anul distrugerii sale), astfel încât ar rezulta că Zaharia ar fi servit între 2 şi 9 octombrie, anul 5 d.Hr”.

Dacă în octombrie Elisabeta a rămas însărcinată, atunci când avea 6 luni de sarcină (în momentul rămânerii însărcinate a Fecioarei Mariei) era luna martie. Adăugând cele 9 luni de sarcină, ar putea rezulta data de 25 decembrie.

Chiar dacă Ioan Hristostomul s-ar înşela, de aici rezultă că data de 25 decembrie pentru naşterea lui Iisus se baza pe Scriptură şi pe tradiţia evreiască, şi nu pe religiile păgâne anterioare, aşa cum a fost acuzat creştinismul de mulţi autori.

4) Îngerul Gabriel a apărut fecioarei Maria în luna martie

Îngerul Gabriel a apărut Fecioarei Maria în cea de a şasea lună a anului evreiesc, iar aceasta este Adar (o parte din lunile februarie şi martie ale noastre). Dacă vom adăuga cele 9 luni necesare sarcinii, ar rezulta că Iisus s-a născut în decembrie.

Iată patru motive excelente pentru care primii creştini au ales data de 25 decembrie data naşterii lui Iisus. Fără conspiraţii păgâne, fără influenţa malefică a împăratului Constantin, aşa cum unii autori l-au acuzat că el ar fi stabilit în mod arbitrariu 25 decembrie data Crăciunului. Acest lucru nu e surprinzător, din moment ce creştinii erau foarte îngrijoraţi de eventuala influenţă a ritualurilor păgâne asupra noii religii create de Iisus. Aşa că putem sta liniştiţi: pe 25 decembrie cu adevărat sărbătorim Crăciunul, data naşteri lui Iisus.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock