O tăbliţă de cupru cu blesteme magice, veche de 1.700 de ani, a fost descoperită în Ierusalim!


tablita magica de blestemeDe pe site-ul Live Science aflăm că în Ierusalim a fost descoperită o tăbliţă „magică” de blesteme. Iată un rezumat al ştirii:

O tăbliţă de cupru de blesteme magice, veche de 1.700 de ani şi scrisă de un magician, a fost descoperită în ruinele unei case romane din Ierusalim, spun arheologii. Casa, care a fost excavată de Autoritatea Israeliană de Antichităţi, e localizată în zona cunoscută ca „Oraşul lui David”, ce cunoaşte o istorie de cel puţin 6.000 de ani de prezenţă umană. Casa acoperă o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi conţine două curţi mari. Ea a fost folosită între secolul al III-lea şi anul 363 d.Hr., când a fost distrusă de mai multe cutremure.

Textul a fost scrisă în limba greacă, fiind vorba de o femeie pe nume Kyrilla care invocă numele a şase zei pentru a produce un blestem asupra unui bărbat pe nume Iennys.

Probabil că acest blestem a fost creat de un magician profesionist pentru Kyrilla, care a folosit un ciocan şi nişte cuie în scopul realizării unui ritual magic eficient. A bate cuie cu ajutorul unui ciocan este, în blesteme, o formă de a obţine controlul asupra unei persoane.

Iar traducerea blestemului ar fi ceva de genul: „Te lovesc şi îţi bat un cui în limbă, în ochi, cu furie şi mânie, Iennys!” Sunt curios dacă un asemenea blestem ar avea şi efect…


Lasă un comentariu