Un pod incredibil situat în inima munţilor: Podul Shaharah sau Podul Suspinelor din Yemen


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Când vorbim de „Podul Suspinelor” (sau „Puntea Suspinelor), evident, mulţi se gândesc automat la podul cu acest nume din Veneția, Italia, care se întinde peste Rio di Palazzo. Însă, în lume mai există un alt pod care poartă același nume, situat tocmai în Yemen (Peninsula Arabică), la 140 de kilometri nord de capitala Sana’a.

Podul Suspinelor din Yemen, cunoscut și sub numele de Podul lui Shaharah, a fost ridicat în secolul al XVII-lea. El a fost construit din piatră în Munții al-Ahnum, ce ating 2600 de metri înălţime, deci sunt mai mari decât cel mai înalt vârf din România (Moldoveanu din Munţii Făgăraş).

Podul din Yemen uneşte două lanţuri muntoase, are doar 20 de metri lungime, o lățime de aproximativ 3 metri, fiind suspendat la 200 de metri deasupra unui defileu sau canion.

Nimeni nu știe cu adevărat cum a fost construit podul, existând câteva legende ce încearcă să ofere câteva explicații. Dar, este cunoscut faptul că podul a durat peste trei ani pentru a finalizat și a costat în jur de 100.000 de riali francezi, o sumă enormă de bani la acea vreme.

Înainte de construirea podului, locuitorii satelor din cele două lanțuri montane separate trebuiau să facă o călătorie lungă pe jos, prin munţi; era aproape imposibil să se facă proviziile atât de necesare.

Podul a servit drept singurul punct de intrare în localitatea Shaharah și se spune că a fost construit pentru a lupta împotriva invadatorilor turci. Shaharah, la fel ca multe alte localităţi din Yemen, a adus numeroase contribuții societății yemenite. Din punct de vedere istoric, era cunoscut ca cetatea imamilor sau a liderilor religioși, în special a credinței Zaidi sau Shi’a. Imamul Qassim Bin Muhammad a făcut din Shaharah capitala sa și, în cele din urmă, a luptat împotriva invadatorilor turci. Orașul a devenit un centru major pentru învățăturile islamice Zaidi. După moartea sa, fiul său a construit moschei și școli pentru a răspândi credința Zaidi în Yemen.

Vederea podului de piatră înconjurat de lanțuri muntoase este incredibilă. Nu este de mirare că arhitectul său și-a pierdut mințile după finalizarea podului. Înainte ca situaţia actuală din Yemen să se deterioreze (din cauza conflictului cu Arabia Saudită), turişti din întreaga lume veneau în Yemen pentru a experimenta frumusețea acestui pod extraordinar, care a rezistat testului timpului. Localnicii mai traversează chiar și astăzi podul, pentru a trece dintr-un lanț montan în altul, așa cum au făcut strămoșii lor cu sute de ani în urmă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock