Ştiaţi că în Barcelona se găseşte o incredibilă fântână cu mercur!?


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Toxicitatea mercurului este bine cunoscută. Dar, în 1937, oraşul Barcelona s-a procopsit cu o fântână frumoasă, care conţine mercur pur, otrăvitor, lichid.

Fântâna de mercur Calder poate fi cea mai mortală piesă de artă de pe Pământ. Fântâna, care pompează mercur pur lichid, se află în Muzeul de Artă modernă din Barcelona, ​​Joan Miro. O puteți vizita şi astăzi, dar nu vă faceți griji, există un geam gros de sticlă care protejează vizitatorii de tentaţia de a atinge lichidul letal.

Spania a însărcinat sculptorul american Alexander Calder să creeze un monument care să evidenţieze minele din Almaden, care au fost cândva cea mai mare sursă de mercur din lume. (Un fapt tragic – majoritatea muncitorilor sclavi care lucrau ca mineri au murit din cauza intoxicației cu mercur; citiţi mai multe în acest articol Bancherii germani Fugger – miliardarii care i-au ajutat pe spanioli să exploateze Americile şi care i-au otrăvit pe alţi oameni cu mercur).

Calder a construit o fântână în care se pompa mercur, nu apă. Piesa finalizată a fost expusă la Pavilionul Spaniei, pentru Târgul Mondial din Paris din 1937, fiind așezată în fața picturii Seminal Guernica a lui Pablo Picasso. Acel tablou al lui Picasso a servit ca mesaj politic în contextul războiului civil spaniol, la fel și fântâna cu mercur. La acea vreme, Almaden era controlat de forțele republicane și asediat de trupele fasciste.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock