De ce nu zboară avioanele deasupra Antarcticii, Polului Nord şi Tibetului?


Există multe zone în lume în care zborul este interzis. Antarctica este una dintre ele. Această zonă continentală mare este o zonă deasupra căreia nu se zboară – atât aeronavele militare, cât și cele civile nu au voie să zboare. Care sunt motivele acestei stări de lucruri?

Într-adevăr, aviația militară în Antarctica este interzisă. Şi nu doar avioanele: echipamentul militar de toate tipurile, de exemplu, submarinele și navele militare, se încadrează, de asemenea, sub această regulă. În 1959 Antarctica a devenit o zonă demilitarizată. În acest moment, a fost întocmit un acord între puteri, potrivit căruia continentul va fi utilizat exclusiv în scopuri pașnice științifice și de cercetare. În plus, puterile și-au abandonat pretențiile asupra acestui teritoriu.

În ceea ce privește aviația civilă, situația de aici este ambiguă. Acest spațiu aerian nu este închis oficial, dar toate companiile aeriene încearcă să-l ocolească. Totul ține de securitate. Există doar ocean în jurul Antarcticii, iar pe continent nu există piste. Dacă brusc avionul aflat într-o situație dificilă trebuie să aterizeze, atunci pur și simplu nu există unde să o facă. Teoretic, pista ar putea fi construită. Dar ar fi prea scump pentru a fi întreținută. Viața în această parte a lumii este foarte dificilă, civilizația este prea departe.

Cu toate acestea, o serie de companii aeriene din Chile, Noua Zeelandă, Argentina și Australia fac zboruri turistice peste continent. Însă, puțini își pot permite o astfel de excursie, pentru că este mult prea scumpă.

Dar, aeronavele civile nu zboară nici deasupra Tibetului, de exemplu. Aici, înălțimea medie a vârfurilor montane este mai mare de 6.000 de metri. Există întotdeauna posibilitatea ca, de exemplu, cabina aeronavei să se depresurizeze. Într-o astfel de situație, aeronava trebuie să coboare, să scadă altitudinea zborului la 3.000 de metri. Dar aici o astfel de posibilitate este exclusă.

Polul Nord al Pământului este, de asemenea, inclus în lista zonelor de zbor închise. Câmpul magnetic afectează negativ funcționarea tuturor dispozitivelor de navigație. În plus, stratul de ozon din acest loc este epuizat, iar nivelul de radiație este crescut.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO