
Acolo e! Nu trebuie să vă uitaţi de două ori ca s-o vedeţi. Ce-i cu adevărat remarcabil e faptul că „Doamna de Mali” este o sculptură gigantică şi veche, cu vedere spre un vârf de munte aproape inaccesibil şi aflat în Guineea, Africa de Vest. Situată la 1500 m altitudine, statuia este în mod clar vizibilă de la mare distanță în forma sa deplină.
În lume există mai multe sculpturi străvechi asemănătoare; doar să amintim de Sfinxul de Bucegi, precum şi de imensele capuri sculptate în piatră în Carpaţii noştri (vedeţi un articol cuprinzător pe care l-am scris în iulie 2015: 10 pietre misterioase din Carpaţii României! Dovada că în ţara noastră a existat o străveche civilizaţie avansată care ne-a transmis un mesaj peste milenii!). Mulţi geologi spun că aceste pietre sunt „naturale”, modelate sub acţiunea vântului, dar oare aşa să fie?
Revenind la „Doamna de Mali”… Ea prezintă efigia gigantică a unei figuri feminine, cu capul asemenea unei coroane, ce a fost sculptat pe un perete de granit imens. În vremuri imemoriale, ar fi putut fi un țărm stâncos al unui lac sau al unei mări, având în vedere faptul că femeia îşi îndreaptă privirea spre Oceanul Atlantic.
Capul are aproximativ 25 de metri înălţime, în timp ce întreaga sculptură pare a avea aproximativ 150 de metri înălţime. Geologii cred şi în cazul acesta că figura acestei femei frumoase a fost sculptată în stâncă de către eroziunea eoliană, într-o perioadă foarte îndelungată. Potrivit unei legende, Doamna de Mali şi-a înşelat soţul ei într-o zi de vineri, o zi sfântă, iar Dumnezeu a pedepsit-o transformând-o într-o statuie.