Misterul mutării statuilor din Insula Paştelui rămâne nerezolvat


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Arheologii britanici resping o teorie veche de 50 de ani, privitoare la mişcarea celebrelor statui de pe Insula Paştelui, anunţă site-ul CBS News. Insula Paştelui este un teritoriu special aflat în Oceanul Pacific de Sud, fiind faimoasă pentru sutele de statui ce reprezintă nişte chipuri gigantice. Acestea se crede că au fost construite de primii locuitori polinezieni ai insulei.

Mulţi cercetători au crezut mult timp că reţeaua complexă de drumuri a fost construită acum 800 de ani pentru a transporta aceste statui. Teoria s-a bazat faptul că statuile au fost găsite stând pe spate, în apropierea drumurilor, fiind astfel abandonate în timpul transportului. Dar arheologii de la University College din Londra şi de la Universitatea din Manchester au afirmat că drumurile au fost construite cu scopuri ceremoniale.

Cercetătorii Colin Richards şi Sue Hamilton au folosit echipamente geologice complexe, care trimit curenţi electrici sub pământ şi-i măsoară rezistenţa. Acest lucru le-a permis să creeze hărţi de subsuprafaţă care sugerează faptul că statuile n-au fost abandonate, ci au fost răsturnate de pe platforme. În plus, primele excavaţii ale drumurilor erau concave, acest lucru făcând şi mai dificilă transportarea de obiecte de-a lungul lor.

Nu vom şti niciodată cum au fost transportate statuile

„Adevărul e că nu vom şti niciodată cum au fost mutate statuile”, a declarat Colin Richards. El a mai adăugat că „ceea ce ştim acum e faptul că statuile au avut o funcţie ceremonială, pentru a sublinia importanţa lor religioasă şi culturală. Aceste drumuri duc – din diferite părţi ale insulei – către vulcanul Rano Raraku, acolo unde statuile şi-au avut sursa. Conurile vulcanului au fost considerate ca puncte de intrare în tărâmul mitic subpământean al lui Hawaiki”.

Şi, cu cât ne apropiem de conul vulcanului Rano Raraku, cu atât statuile devin mai frecvente. „Totul are sens”, afirmă cercetătoarea Sue Hamilton. „Statuile sunt mult mai frecvente odată cu apropierea de vulcan, ceea ce înseamnă că statuile arată oamenilor să se îndrepte spre vulcan”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO