Cum se poate ca o civilizaţie atât de avansată (civilizaţia Anasazi) să dispară în neant?


AnasaziPuţin cunoscută astăzi, civilizaţia Anasazi a existat timp de aproape o mie de ani pe actualul teritoriu al statelor Arizona şi New Mexico din Statele Unite. În momentul în care a ajuns la apogeu, cultura anasazi era reprezentată de o comunitate prosperă, care a edificat structuri uriaşe. Palatele, dintre care unele cu peste 500 de încăperi, erau construite în versantul stâncilor şi unele dintre ele prezentau o mare complexitate. Cu toate acestea, pe la mijlocul secolului al XII-lea, societatea s-a prăbuşit şi populaţia ei s-a împrăştiat. În preajma anului 1300, tribul a dispărut complet. Motivele dispariţiei nu sunt cunoscute.

Primii exploratori şi căutătorii de obiecte antice au fost uluiţi de ceea ce au descoperit în legătură cu acest trib, căci au găsit o abundenţă cu totul remarcabilă de ceramică şi alte obiecte specifice. La început, acestea au fost atribuite îndepărtaţilor azteci, căci se credea că populaţia locală din această regiune nu era capabilă să întemeieze o comunitate atât de bine organizată. Abia mai târziu s-a ajuns la concluzia că s-ar putea să fie vorba de o civilizaţie cu totul diferită.

Cele mai dezvoltate structuri construite de anasazi au fost descoperite la Chaco Canyon, New Mexico, şi se crede că acesta a reprezentat centrul unei comunităţi constituite din ferme şi alte tipuri de aşezări. Aici au fost descoperite mai multe palate uriaşe şi se crede că în această zonă centrală se practicau comerţul, ceremoniile spirituale şi astronomia.

Este oare de conceput ca o comunitate atât de sofisticată să poată dispărea, pur şi simplu, în neant

De-a lungul istoriei se ştie că unele civilizaţii au intrat în declin şi apoi au dispărut. Unele populaţii – aşa cum au fost locuitorii oraşelor antice Pompei sau cei ai Cretei din perioada minoică – s-au stins în urma unor dezastre naturale, dar soarta altor civilizaţii rămâne în continuare subiect de speculaţii. Ştim însă că există numeroşi factori care pot să ducă la dispariţia unor societăţi civilizate, aşa cum sunt seceta, foametea sau războiul. În unele zone, unde s-au descoperit locuinţe incendiate, soarta tristă a locuitorilor este evidentă.

Dezvoltarea şi decăderea unor anumite cetăţi şi state au fost consemnate în documente de-a lungul timpului, ceea ce ne dă posibilitatea să învăţăm din greşelile şi nefericirile trecutului. Trebuie să recunoaştem că toate cunoştinţele noastre despre o anumită perioadă sunt uneori precare, iar dacă vom reuşi să evităm erorile predecesorilor noştri, putem spune cu adevărat că am făcut progrese.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO