Rabinul Libiei a rămas şocat ce-a văzut în galeriile subterane secrete ale Vaticanului!


Unul dintre cei mai mari rabini din secolul al XX-lea a fost rabinul-șef al Libiei, rabinul Yitzchak Chai Bozovka. În 1929, regele Italiei, Vittorio Emanuel al III-lea, a venit la Tripoli pentru o vizită regală. Libia era atunci sub stăpânire italiană, iar evreii din oraș au făcut un banchet uriaș, potrivit pentru un rege, cu iubitul lor rabin-șef în frunte. Rabinul Bozovka a făcut o impresie foarte bună asupra monarhului italian, și, înainte ca regele să se întoarcă la Roma, acesta l-a invitat pe rabin să participe la nunta fiului său, prințul.

Un an mai târziu, în 1930, rabinul a primit invitația regală. La început, a refuzat să meargă din cauza slăbiciunii, dar, până la urmă, a fost totuşi convins. Când a ajuns la Roma, rabinul libanez a fost tratat ca un împărat. Când ceremoniile s-au încheiat, regele l-a întrebat pe rabin dacă ar putea face ceva pentru el. Bozovka a răspuns că ar dori atât de mult să vadă vasele sfinte ale Templului Evreiesc, aflate în beciurile Vaticanului. Regele italian s-a dus la papă, pentru a-l convinge să-l lase pe rabin; papa a acceptat, cu condiția ca rabinul să fie singur.

Rabinul a coborât treptele Vaticanului, intrând într-un labirint ascuns de galerii antice. După ce a ajuns în sfârșit la intrarea în galeriile subterane, el a văzut ceea ce a văzut și, aşa cum s-a scris mai târziu, a văzut „destul”, nefiind capabil să mai vadă nimic altceva. Apoi, s-a întors rapid și, practic, a fugit din clădire. La ieșirea din galerii, studenții rabinului au fost șocați să constate că faţa lui strălucea de fapt. Din acea zi înainte, rabinul s-a abţinut să mai vorbească ceva, până când a murit pe 21 februarie 1930, 40 de zile mai târziu.

Dar, oare ce-a văzut rabinul în galeriile subterane ale Vaticanului?


Lasă un comentariu