Enigma naşterii scriitorului Ion Creangă – de ce avem parte de atâtea date contradictorii?


Una dintre cele mai mari enigme ale literaturii româneşti o constituie data exactă a naşterii lui Ion Creangă, marele nostru scriitor.  În acest domeniu, avem parte de multă incertitudine. Din unele acte ar rezulta că Ion Creangă s-a născut în 1835; din alte acte s-ar părea că el s-a născut în 1836, în 1837 sau în 1838; în sfîrşit, o mitrică a protoieriei ţinutului Neamţ indică data de 10 iunie 1839 ca fiind aceea a naşterii lui Ion Creangă. De asemenea, mai există o adeverinţă din 29 august 1855, prin care „catihetul” N. Conta de la Fălticeni afirma că Ion Creangă era atunci în vârstă de 15 ani. Deci, mai avem încă un an de luat în considerare: 1840! Şi asta nu e tot…

Cercetătorul Lucian Predescu a semnalat încă din 1931 că, la Arhivele Statului din Iaşi, se află un indice alfabetic al mitricilor pentru cei născuţi în ţinutul Neamţ în 1842, în care este menţionat şi „Ioan sin Ştefan Ciubotariu” din satul Humuleşti, adică Ion Creangă. Acest „alfabetar” a fost trimis de către isprăvnicia de Neamţ la Departamentul din Lăuntru din Iaşi. În mitricile care se păstrează la primăria oraşului Piatra Neamţ, a fost găsit un act de naştere din anul 1842 al unui copil cu numele de Ioan şi al aceluiaşi Ştefan a Petrei din Humuleşti şi al soţiei sale Smaranda, fiica lui David Creangă”. Unii cercetători spun că pe actul respectiv s-a scris numele greşit de „Ioan”, trebuind să fie vorba de Zahei, fratele lui Ioan Creangă.

Astfel, constatăm că există două acte, unul din 1839 şi altul din 1842, privitoare la naşterea lui Ion, fiul lui Ştefan sin Petre Ciubotariu şi al Smarandei. Ambele acte emană de la aceeaşi autoritate: protoieria ţinutului Neamţ. Ele au deci aceeaşi valoare ca acte oficiale. Dar sunt contradictorii. Dacă în 1842 autoritatea bisericească a înregistrat, în mitricile ei, naşterea lui Ion Creangă, cu o întârziere de mai mulţi ani, este posibil ca deja în 1839 să fi survenit o întârziere nu numai de câteva luni, dar chiar şi de câţiva ani. Totuşi, părinţii lui Ion Creangă, căsătoriţi la 14 ianuarie 1835, au avut 7 copii. Cel mai în vârstă a fost marele scriitor. Or, este de necrezut ca, într-o căsnicie atât de rodnică, să fi trecut mai bine de 4 ani până să fi venit pe lume primul copil.

George Călinescu a susţinut, întemeindu-se pe declaraţii făcute de însuşi Creangă, că data naşterii marelui scriitor „dacă nu cea mai probabilă, cel puţin aleasă de Creangă şi în chipul acesta intangibilă”, este cea de 1 martie 1837.

La actele deja cunoscute care au pricinuit această incertitudine adăugăm un document publicat în „Monitorul oficial al Moldovei” de la 15 noiembrie 1860. EI cuprinde lista tinerilor domiciliaţi în Iaşi şi care urmau să participe la tragerea la sorţi pentru recrutarea oştirii. În această listă, printre tinerii din „tagma bisericească”, se află şi I. Creangă, „însurat, în vîrstă de 24 ani”. Aşadar, potrivit acestui act oficial, el s-a născut în 1836.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO