Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Handel, celebru compozitor baroc, era intoxicat cu plumb

81

handelGeorg Friedrich Händel era un mare gurmand şi amator de băutură, iar poftele sale pantagruelice l-au costat viaţa, arata un studiu citat de “Times”. Se ştie că moartea compozitorului, a avut loc la vârsta de 74 de ani pe fondul unor grave probleme de sănătate, printre care orbire, gută, atacuri de paralizie şi probleme de exprimare verbală.

Potrivit lui David Hunter, de la Universitatea din Texas, care a scris peste 60 de materiale despre Händel, toate suferinţele compozitorului baroc indică, la o cercetare mai atentă, o intoxicaţie cronică cu plumb cauzată de patima lui Händel pentru mâncare şi băutură. Foarte puţini doctori acordau atenţie intoxicaţiilor cu plumb pe vremea lui Händel, legându-le oricum de contexte mai muncitoreşti şi de oameni expuşi la contactul cu acest metal.

Ce nu ştiau ei era ca şi bogătaşii aveau o vulnerabilitate la fel de mare, plumbul ajungând uneori în concentraţii destul de mari în vin, bere, cidru, rom, gin, în apă şi în mâncare. Deci riscul era cu atât mai mare pentru Händel, cunoscut în epoca pentru “foamea lui extravagantă”.

David Hunter crede că muzicianul suferea de o tulburare alimentară şi că avea probleme şi cu băutură.

Despre viaţa muzicianului nu se ştie mare lucru, însă pe descrierile contemporanilor s-a întemeiat ipoteza că a început să sufere de intoxicaţia cu plumb în 1737, când, pentru o vreme, i-a paralizat mâna dreaptă, incident atribuit până acum de istorici unui accident cerebral.

Orgoni Crystal