Mai ţineţi minte cârciuma „La Calu” din filmul lui Sergiu Nicolaescu „Un comisar acuză” (1974)? Descoperire interesantă în arhiva Studiourilor Buftea…

  •  
  •  
  •  
  •  

În excepţionala pagina de Facebook „Studiourile Buftea”, întâlnim o arhivă nepreţuită de fotografii realizate înainte şi în timpul filmărilor marilor pelicule cinematografice româneşti. Într-o postare de pe 5 octombrie 2021, sunt prezentate imagini de prospectare pentru filmul „Bariera”, realizat în anul 1972. „Bariera” este un film dramatic istoric, regizat de Mircea Mureșan şi bazat pe un roman omonim scris de Teodor Mazilu în 1959.

Dacă filmul a apărut în anul 1972, probabil ca aceste prospecţiuni fotografice a terenului în care vor fi făcute filmările au fost realizate undeva în anul 1971. La un moment dat, putem vedea în postarea de Facebook respectivă mai multe fotografii din cartierul Grozăveşti din Bucureşti, în care apare o casă pe colţ inconfundabilă: „Cârciuma La Calu”, folosită de regizorul Sergiu Nicolaescu peste 2/3 ani mai târziu, în filmul din 1974 „Un comisar acuză”.

Cârciuma „La Calu” se găsea la intersecţia dintre strada Economu Cezărescu cu strada Alexandru Borneanu; astăzi, este demolată, în locul ei ridicându-se o clădire cu 5 niveluri (vedeţi Google Maps). Clădirea, pe vremuri, a adăpostit o băcănie, apoi un aprozar. În fotografia din 1971, pare puţin cam abandonată, cu geamuri sparte.

Interesant că strada Economu Cezărescu apare pietruită în fotografiile din 1971, în timp ce în filmul din 1974 a lui Sergiu Nicolaescu este asfaltată, deşi s-au păstrat stâlpii de lemn pentru electricitate.

„La Calu” in filmul lui Sergiu Nicolaescu (1974). Imagine: extras film „Un comisar acuză” / YouTube
blank
Casa care va deveni „Cârciuma La Calu” (1971). Imagine: pagina de Facebook „Studioul Buftea”
blank
Casa care va deveni „Cârciuma La Calu” (1971). Imagine: pagina de Facebook „Studioul Buftea”
blank
Cârciumea „La Calu” din filmul lui S. Nicolaescu (1974) este astăzi dispărută. Imagine: extras Google Maps

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu