Thomas Chatterton, geniu poetic englez ce se credea reîncarnarea unui călugăr din secolul al XV-lea


Thomas ChattertonÎncă de mic copil, Thomas Chatterton (1752-1770) a petrecut mult timp cu unchiul său, care era paracliser la Biserica St.Mary Redcliffe. Fiind un copil sensibil şi artistic, Chatterton a început să-şi imagineze viaţa călugărilor ce au trăit în această biserică în secolul al XV-lea. În mintea sa plină de fantezie, el şi-a creat un personaj, un preot pe nume Thomas Rowley.

Majoritatea copiilor ştiu să menţină o linie de demarcaţie între viaţa imaginară şi realitate, dar fantezia medievală a lui Chatterton s-a materializat într-o formă solidă şi tangibilă, atunci când a susţinut că a găsit, ascunse în biserică, poeziile scrise de acel preot. El a arătat aceste poezii partenerului patronului său, un avocat din Bristol (Anglia), care a crezut că reprezintă într-adevăr materiale autentice din secolul al XV-lea şi le-a cumpărat de la băiat. Dar săracul avocat nu bănuia că acele poezii sunt scrise chiar de tânărul băiat Thomas…

Impulsionat de succesul său, Chatterton a început să mai „găsească” şi alte poezii ale lui Rowley. El a început să scrie poezii şi sub numele de Thomas Chatterton, dar şi-a dat seama că nu era băgat seama de nimeni, în timp ce „opera lui Rowley” era foarte căutată. Ce putere poate avea „marca” sau „numele” în conştiinţa publicului!

În aprilie 1770, Chatterton pleacă în Londra, în speranţa recunoaşterii sale ca poet şi scriitor. Dar, după câteva luni, negăsind nimic de lucru, fără bani, şi înfometat ca un câine, Chatterton scrie un poem de adio şi se otrăveşte cu arsenic. Avea doar 17 ani!

Ca o ironie, opera lui Chatterton a fost redescoperită după moartea sa, şi, după ce a fost publicată, a devenit foarte popular, exercitând o influenţă enormă asupra poeţilor romantici.

Ce păcat că omenirea se comportă atât de urât cu geniile poetice în timpul vieţii lor…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock