Incredibile documente falsificate – „Voi plăti datoria la sfârşitul lumii!”


Pe vremuri, când nu existau calculatoarele, falsurile de acte şi documente se făceau în masă. Am găsit o carte pe Internet (pe digibuc.ro), intitulată „Falşuri, fraude şi raze ultra-violete”, apărută în anul 1933, şi scrisă de un specialist în descoperirea acestor falsuri, Henri H. Stahl (1877-1942). Acolo, autorul ne prezintă câteva din cazurile cu care s-a întâlnit în viaţa lui, demascând toate aceste falsuri. Citez câteva fragmente din cartea respectivă (foarte ciudat că acum peste 90 de ani, se spunea „falşuri” cu „ş” şi nu „falsuri”).

* Alte falsuri parţiale se fac prin ştergerea unei cifre sau unor cuvinte şi înlocuirea lor printr-un alt text. De exemplu, pe un testament, testatorul scrisese: „Las jumătate din avere”; plastograful a îndreptat: „las întreaga avere”; în loc de „Mai”, faci Martie”, în loc de 5 faci 6, în loc de 2 faci 9, spălând talpa lui 2 etc.; în loc de 400 faci 4000 sau chiar 400.000, în loc de 60.000 faci 160.000, etc.

* Am expertizat un act de concesiune petroliferă prin care un ţăran vindea o parcelă. Plastograful a făcut din cifra 1 un 7. Am dovedit nu numai falsificarea, dar şi semnătura vânzătorului a fost dată în stare de beţie. Martorii au confirmat ulterior ceea ce afirmase grafologul studiind alterările caracteristice ale scrisului la alcoolici.

* Am dovedit că cifra 7100 a fost prefăcută prin fals în 17100, deoarece chitanţa incriminată, fiind scrisă cu creionul pe o masă de brad, la microscop se observa perfect de clar striaţiunile fibrelor lemnului; pe câtă vreme cifra şi parantezele adăugate nu prezentau aceleaşi striaţiuni, deoarece falsul n-a putut fi făcut pe aceeaşi masă de brad ca originalul.

* Cel mai nostim caz supus expertizei mele a fost o poliţă pe care emitentul scrisese Voi plăti la sfârşitul lunii”; dar mai târziu, a schimbat pe „n” în „m”, asa încât citeai: „Voi plăti la sfârşitul lumii”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO